30-årsjubileum för Hallarydsloppet

Hallaryd Påskhelgen bjöd på fint väder och solen sken på deltagarna som sprang Hallarydsloppet under måndagen. Loppet har arrangerats i 30 år och 85-årige Gunnar Bladh har varit med sedan starten.
Osby • Publicerad 22 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
1990 sprang Gunnar Bladh sitt första Hallarydslopp. 30 år senare hjälper han fortfarande till att arrangera det populära loppet som gick av stapeln under måndagen. Foto: Jacob Ruderstam
1990 sprang Gunnar Bladh sitt första Hallarydslopp. 30 år senare hjälper han fortfarande till att arrangera det populära loppet som gick av stapeln under måndagen. Foto: Jacob Ruderstam

22 april 1990 bestämde sig Gunnar Bladh och några vänner för att springa 21,1 kilometer runt Örsjön. Han gick i mål på tiden 1.50.05.

Drygt 30 år senare firade Hallarydsloppet jubileum och Gunnar Bladh var traditionsenligt en del av loppet.

– När det är så många som kommer hit får man ju ställa upp, säger han när Norra Skåne träffar honom dagen innan loppet.

Tillsammans med sin brors barnbarn Carl Bladh ägnade Gunnar helgen till att planera det sista inför måndagens lopp.

– Förutom jag och Carl är det Hallaryds IF:s styrelse och 40-50 volontärer som hjälper till här, säger han.

Carl Bladh är bosatt i Stockholm men har de senaste åren tagit sig tid att åkt ner till Hallaryd för att hjälpa till med loppet.

– Man får ju se till att det händer något här nere, säger han.

– Det är bra, vi blir ju dubbelt så många invånare under loppet, fyller Gunnar Bladh i och skrattar.

Sedan Gunnar och tio andra löpare sprang loppet 1990 har Hallarydsloppet bra blivit större och större. De senaste åren har ungefär 400 löpare ställt upp varje år. 1999 gjorde man det möjligt för ungdomar mellan åtta och 16 års ålder att komma till Hallaryd för att springa. Ungefär 100 ungdomar brukar delta i loppet varje år.

– Vi är väldigt stolta över Hallarydsloppet, det är många som kommer hit och springer som tycker att det är trevligt, säger Gunnar Bladh.

Hur länge tror du att du kommer fortsätta med Hallarydsloppet?

– Jag tar ett år i taget. Men jag hade inte klarat det utan Carl, säger han.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.