Akademiker lockade barn till bibblan
På lördagsförmiddagen samlades barn och vuxna på biblioteket för att lära sig lite mer om dinosaurier och vad som egentligen hände i slutet av kritperioden när alla försvann.
Höll i trådarna gjorde Sanna Alwmark som är forskare i planetär geologi vid Lunds universitet. Åhörarskaran utgjordes av en månghövdad och blandad grupp (fler stolar fick sättas på plats innan föreläsningen kunde börja) där både barn i olika åldrar och föräldrar tycktes lyssna uppmärksamt.
En lite annorlunda typ av föreläsningspublik för en forskare i planetär geologi, kan tänkas.
– Den viktigaste typen av föreläsningar, säger Sanna Alwmark bestämt och tillägger:
– Här nås en bred målgrupp.
Hon berättar vidare att den lite ovana publiken blir en utmaning för en akademiker, inte minst när det kommer till att få alla att förstå de kanske ibland lite snåriga ämnena och vändningarna.
– Där är barn superbra. Det märks så tydligt på dem när de inte förstår någonting, säger hon.
Med och arrangerade föreläsningen var Folkuniversitetet. Representanten Micke Ekstrand poängterade relevansen av den här typen av föreläsningar som ett medel för att nå ut till barnen.
– Akademiska föreläsningar är en bra väg för att nå ut till de yngre, vilket är viktigt, säger Micke Ekstrand och tillägger:
– Och dinosaurier är ju ett tacksamt ämne som intresserar många.
Minst lika många frågor som de yngre som var på plats tycktes dock de vuxna ha när det blev dags för en avslutande frågestund.
– Ja, föräldrarna är ofta minst lika engagerade som barnen, konstaterar Micke Ekstrand med ett leende.