Bankbrännaren får sex års fängelse

OSBY Kan dessutom få betala mångmiljonbelopp.
Osby • Publicerad 29 december 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

Under måndagen hölls rättegången mot den 22-årige Osbybon i Hässleholms tingsrätt.Mannen greps i närheten av Sparbanken i centrala Osby natten mot lördagen den 22 november samtidigt som branden utvecklade sig inne i banklokalen. Redan under häktningsförhandlingen i slutet på november erkände han att det var han som anlade branden. Han berättade då att han på morgonen innan branden hade fått veta av socialen i Osby att han inte längre skulle få ekonomiskt bistånd. Hans ilska riktades mot bankväsendet eftersom han hade sett på tv hur banker hjälper till med skattefusk. Därför gick han och handlade bensin på en mack för att sedan bryta sig in i banklokalen och tända på.

Under måndagens rättegång var han mer fåordig än under häktningsförhandlingen. Större delen av dagen tittade han ner i bordet framför sig. När han förhördes om mordbranden hade han svårt att förklara sitt agerande.– Jag har väl svårt att kontrollera mig själv, tygla mig, sa han.– Vad tänkte du? frågade åklagaren Johan Eriksson.– Jag tänkte inget. Det är helt svart, svarade 22-åringen samtidigt som han tillade att han aldrig varit ute efter att skada andra människor.

Brandförloppet var mycket snabbt. En övervakningsfilm visades under rättegången och på filmen kan man se hur 22-åringen kommer ner från en takkupol via en stege som han har firat ner. Efter att han gått runt i lokalen ett tag syns hur en kraftig eld plötsligt slår upp. Ett 40-tal sekunder senare är hela banken övertänd.Ett tiotal personer låg och sov i angränsande fastigheter under brandnatten och de evakuerades. Räddningstjänsten har bekräftat att det var mycket stor fara för att branden skulle ha spridit sig till dessa människors lägenheter. Detta faktum i kombination med att 22-åringen planerat sitt dåd och flytt utan att larma om branden gjorde att åklagaren yrkade på ett mycket strängt straff, mellan 14 och 18 års fängelse eller eventuellt livstid.– Det var såpass många människors liv som var i fara och det är ingen skillnad jämfört med om de hade dött, sa Johan Eriksson när han resonerade kring straffvärdet.22-åringens försvarade, advokat Niklas Mandelholm, tyckte att det borde räcka med fyra års fängelse i och med att det i viss mån var en impulshandling och att det inte fanns något uppsåt att skada någon.Efter en stunds överläggning beslutade rätten att döma honom till minimistraffet för grov mordbrand, sex års fängelse. En liten rättspsykiatrisk undersökning som gjordes innan rättegången slog fast att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därför kan han också dömas till fängelse. Rätten dömde honom till ett lägre straff än vad åklagaren yrkade på bland annat eftersom man ansåg att det faktum att han tände på först när han såg polisen på platsen spelar in.

Flera personer har yrkat på skadestånd för kränkning på mellan 5 000 och 10 000 kronor per person. Men det riktigt stora skadeståndsanspråket rör de materiella skadorna på banklokalen. Den var nyrenoverad och innehöll även en hel del värdefullt lösöre. Den summa som banken och försäkringsbolaget har nämnt är 11,8 miljoner kronor. Detta krav kommer dock att behandlas i ett separat mål längre fram, när de exakta kostnaderna är klarlagda.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.