Brottarfest – för 50:e året i följd

Osby Jubilerande Snappehanecupen lockade många deltagare till Osby i lördags.
Osby • Publicerad 28 januari 2020 • Uppdaterad 29 november 2021

I lördags var det för femtionde året i följd dags för Snapphanecupen att avgöras i Osby.

Sammanlagt kom 176 pojk- och flickbrottare i åldrarna 7-17 år till start och gjorde upp på de tre mattorna i Hasslarödsskolans idrottshall.

För ett otränat öga kunde ruljangsen i hallen möjligen se ut som ett enda stort virrvarr av människor på väg åt olika håll runt mattorna.

Men arrangörerna i Osby Atlet- och Brottarklubb kunde blicka ut över en väl- och fartfylld hall där ett minutiöst planerat schema styrde kamperna som avlöste varandra i rask takt.

– Allt flyter på väl. Det krävs ungefär 30 av våra medlemmar för att dra runt ett sådant här stort evenemang, säger Osby AoBK:s ordförande Ulf Ottosson.

Dina tankar om antalet deltagare?

– 176 startande är en bra siffra. Deltagarmässigt är vi näst störst i området under hösten och vintern efter Glentons, säger Ulf Ottosson om den för föreningen oumbärliga cupen:

– Snapphanecupen är ju vår viktigaste inkomstkälla.

Under åren har deltagarsiffrorna gått i vågor berättar ordföranden. När det varit som sämst har ungefär ett 90-tal brottare deltagit, men under de senaste åren har en positiv tendens kunnat skönjas.

– De sista fem åren har vi fått köra med tre mattor i hallen, nämner Ulf Ottosson som ett exempel på en indikator på antalet deltagare.

Vad tror du att uppsvinget beror på?

– Svårt att säga, sådant går som sagt i vågor. Men jag tror att det ibland beror på om man har någon fixstjärna inom sporten, säger han och nämner exempelvis Mikael Ljungberg.

Många av de lokala klubbarna i nordöstra Skåne var förstås representerade i cupen, men även mer långväga brottargäster dök upp. Bland annat fanns klubbar från Värnamo, Varberg, Trelleborg och Karlskrona på plats.

Hemmaklubben ställde själva upp med sju startande brottare och klubbens ordförande ser ljust på framtiden.

– Tillväxten i klubben går framåt. Och visst finns det ett intresse för brottning i Osby, säger han avslutningsvis innan han hastar vidare för att coacha en av klubbens yngre brottarförmågor i nästa match på Snapphanecupens späckade schema.

bild 1/8
Många lokala lag var på plats.
Hemmatruppen på Snapphanecupen. Uppe från vänster: Alex Månsson, Ulf Ottosson, Ali Vacoev. Nere från vänster: Alfred Reimer, Sixten Mårtensson, Imam Vacoev, Viggo Juhlin och Amir AlHaj Taha.
Osby AoBK:s Imam Vacoev instrueras av Ulf Ottosson.
Ulf Ottosson.
Osby AoBK:s Imam Vacoev instrueras av Ulf Ottosson.
Osby AoBK:s Alfred Reimer i blått.
Osby AoBK:s Ulf Ottosson.
Fullt ös på tre mattor.
Många lokala lag var på plats.
Hemmatruppen på Snapphanecupen. Uppe från vänster: Alex Månsson, Ulf Ottosson, Ali Vacoev. Nere från vänster: Alfred Reimer, Sixten Mårtensson, Imam Vacoev, Viggo Juhlin och Amir AlHaj Taha.
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.