Budget klubbades igenom

Osby Innan den allmänna debatten om budgeten kom igång redogjorde kommunens ekonomichef Pia Lindvall-Bengtsson för det ekonomiska läget i kommunen.
Osby • Publicerad 24 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Innan den allmänna debatten om budgeten kom igång redogjorde kommunens ekonomichef Pia Lindvall-Bengtsson för det ekonomiska läget i kommunen. Där framgick det bland annat att kommunen fortfarande har en alldeles för hög kostnadsnivå. Siffrorna visar att nettokostnaden per kommuninvånare i Osby ligger över motsvarande nettokostnad både i Skåne och i landet som helhet. Detta innebär i klartext att det måste skäras ytterligare i Osby kommuns utgifter. Därefter tog den traditionella "pajkastningen" vid, där socialdemokraterna pekade på hur ekonomin försämrats sedan alliansens tillträde. Alliansen svarade med att ge finanskrisen skulden och att tillståndet skulle varit betydligt allvarligare om inte alliansen suttit vid rodret. Meningsskiljaktigheterna handlade bland annat om huruvida utbildningsförvaltning och socialförvaltning skulle få mera pengar till sitt förfogande eller inte. Socialdemokraterna ville öronmärka ytterligare sex miljoner kronor till utbildningsförvaltningen. De ansåg att alliansens budgetförslag innebär att man måste fortsätta att karva i kostnaderna för både för- och grundskola. I socialdemokraternas reservationen framfördes att kommunen behöver pengarna till att tillföra ytterligare en förskoleavdelning för att klara den akuta kön under våren 2010. Man ville även sänka barnantalet från 20 till 18 inskrivna barn och påskynda ombyggnaden av Klockarskogs- och Örkenedskolans lokaler. Förutom dessa sex miljoner ville socialdemokraterna tillföra en miljon extra till socialförvaltningen. Anledningen är att försörjningsstödet tenderar att öka och att man bedömer att detta riskerar att gå ut över vård och omsorg. Detta förslag fick dock inte gehör utan alliansens förslag röstades igenom. Esbjörn Hansson (GPKS) konstaterade, med tanke på hur stora pengar hela budgeten handlar om, att "det alltid ligger en viss magi i den sista miljonen". Han menade även att kommunens nästa utmaning gäller personalen. – Varför blir det mer personal trots att kommunen inte växer? Även miljöfrågan diskuterades, där socialdemokraterna saknade pengar till miljöarbete i budgeten. Anders Pettersson (C) ansåg dock att det går alldeles utmärkt att följa miljömålen utan att ha just öronmärkta pengar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.