Annons

Campingchefen om konstiga fordonet: ”Märkligaste jag sett”

I väldigt låg fart rullade det tyskregistrerade fordonet in på Osby camping, mer likt en truck med låda baktill än en bil.
Det visade sig vara en man som kör från Tyskland till Norge och nu är på väg hem igen – i max 15 kilometer per timme.
– Av alla fordon man stött på så var det med god marginal det märkligaste, säger Daniel Daemi, föreståndare.
Osby • Publicerad 7 augusti 2024
Man står upp och kör. Styr gör man med fötterna. ”Av alla fordon man stött på så var detta med god marginal det märkligaste”, säger Daniel Daemi, föreståndare på Osby camping, här fotograferad i det udda fordonet.
Man står upp och kör. Styr gör man med fötterna. ”Av alla fordon man stött på så var detta med god marginal det märkligaste”, säger Daniel Daemi, föreståndare på Osby camping, här fotograferad i det udda fordonet.Foto: Privat

På ett sätt kan en camping sägas vara en smältdegel, där människor av alla sorter strålar samman. Liksom fordon. För någon dag sedan rullade det i sakta mak in ett speciellt sådant med tyska registreringsskyltar på Osby camping.

Det fick campingföreståndaren Daniel Daemi att haja till.

Annons

– Jag stod här och jobbade när han körde in. Blicken fästes och jag kunde inte släppa det, jag förstod inte vad det var jag kollade på. Det var så pass märkligt att jag behövde bearbeta det konstant. Till slut gick jag bort och pratade med honom. Jag hade så många frågor, säger han.

”Vi har insjöcamping, vilket attraherar en hel del utländska gäster, särskilt tyskar och holländare. De är väldigt påhittiga. 99 procent av alla märkliga fordon som jag stött på har varit tyska fordon”, säger Daniel Daemi, föreståndare Osby camping.
”Vi har insjöcamping, vilket attraherar en hel del utländska gäster, särskilt tyskar och holländare. De är väldigt påhittiga. 99 procent av alla märkliga fordon som jag stött på har varit tyska fordon”, säger Daniel Daemi, föreståndare Osby camping.Foto: Jonas Lundin

Av föraren Reiner Noack fick han reda på att fordonet var från 1960-talet och dåvarande Östtyskland.

– Det skulle ha tillverkats ungefär 10 000 av den varianten, men han trodde inte det fanns några fler ”vid liv”, förutom hans och det är inte så svårt att tro, säger Daniel Daemi.

– Den hade sex hästkrafter och körde max 15 kilometer i timmen. Han måste vara en tålmodig man. Han hade varit ute åtta veckor och var på väg hem nu. Han hade varit uppe i Norge och vänt bland annat. Han har tagit en liten sträcka, i sin egen takt, om man säger så, säger Daniel Daemi.

En amerikansk skolbuss ombyggd till husbil. Från ett tidigare år.
En amerikansk skolbuss ombyggd till husbil. Från ett tidigare år.Foto: Privat

Förstod du vad det var för slags fordon från början?

– Ursprungligen var den med tippflak så den användes i industriområden. Som jag tänker så är det mer likt en truck än en bil, både med tanke på användning, men också med diverse funktioner, men särskilt med tanke på hastigheten.

Det märkliga tar inte slut där.

– Man står upp på en platta som också är styrningen. Genom att trycka höger eller vänster med fötterna så styr man även fordonet, säger Daniel Daemi.

Gasa, bromsa och koppla sker däremot med spakar.

”Man står upp på en platta som också är styrningen”
Daniel Daemi

Fordonet var i ursprungsskick men kåpan baktill hade tysken byggt till. Där fanns säng, toalett och kök.

Annons

Daniel Daemi har jobbat tio år inom campingbranschen och har sett en hel del annat konstigt, som amerikanska skolbussar som är ombyggda till husbilar, en traktor med en stuga baktill och ombyggda före detta ambulanser och brandbilar, bland annat.

– Av alla fordon man stött på så var detta med god marginal det märkligaste, säger Daniel Daemi.

– Till slut förstod jag mig på fordonet, men jag förstod mig inte på viljan att åka ut med ett sådant fordon hela den sträckan. Det är imponerande, minst sagt.

Ytterligare märkliga fordon på besök på Osby camping.
Ytterligare märkliga fordon på besök på Osby camping.Foto: Privat
Daniel Daemi i det konstiga fordonet.
Daniel Daemi i det konstiga fordonet.Foto: Privat
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons