Annons

Centern i Skåne agerar efter Osbygranskningen

Centerpartiets distriktsstyrelse agerar snabbt efter Kb/NSk:s artiklar om anklagelserna mot en tidigare toppolitiker om sexuella umgänge med pojkar och unga män i Osby. Bland annat ska kommunalrådet Niklas Larssons (C) agerande ses över.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Osby • Publicerad 13 juni 2023 • Uppdaterad 1 september 2023

– Ja, vad ska man säga… Det där får vi ju ta en liten diskussion om i vårt arbetsutskott och distriktsstyrelsen, hur vi ser på det, säger Ann-Helen Nilsson, ordförande.

Ann-Helen Nilsson, ordförande Centerpartiets distriktsstyrelse i Skåne.
Ann-Helen Nilsson, ordförande Centerpartiets distriktsstyrelse i Skåne.Foto: Pressbild

Som Kb/NSk berättat i veckan anklagas en tidigare högt uppsatt centerpartist i Osby för att under flera år ha utnyttjat och försökt utnyttja pojkar sexuellt. I utbyte mot cigaretter, sprit och pengar ska han ha fått, och velat få, tillgång till pojkarnas kroppar.

Annons

Trots att det har varit känt av kommuntoppar i flera år anses de inte ha agerat tillräckligt. Det gäller bland andra kommunalrådet Niklas Larsson (C).

Ann-Helen Nilsson, som tillträdde som ordförande för Centerpartiet i Skåne i mars, säger att distriktsstyrelsen inte hade kännedom om agerandet förrän för något år sedan, då den tidigare högt uppsatte politikern lämnade sina uppdrag och partiet.

– Så där har inte funnits någon kunskap, för då hade man ju agerat i distriktsstyrelsen. För såna här incidenter är ju oacceptabla. Det får inte förekomma om man har en politisk ledarroll att utnyttja ungdomar eller… ja, de som är lite svagare i samhället. Det är ju maktpositioner man använder då i så fall. Det är inte alls ok, säger Ann-Helen Nilsson.

Hon reagerar starkt på den tidigare partikamratens agerande.

– Det får inte förekomma i partiet, på det sättet att utnyttja unga personer som är på väg ut i samhället och ska lära sig hur samhället fungerar. Det är fruktansvärt om man, med det beräknande sättet, använder sig av ungdomar. Och om det nu, som jag har hört berättas för mig, att man har blandat in alltså alkohol och cigaretter och så där vidare.

Hur ser du på kommunalrådet Niklas Larssons (C) agerande i detta?

– Ja, vad ska man säga… Det där får vi ju ta en liten diskussion om i vårt arbetsutskott och distriktsstyrelsen, hur vi ser på det. En sån aktivitet och verksamhet tillåter inte partiet. Sen kan man alltid ha en tidsprocess innan man hinner agera och få ett resultat. Men som det ser ut så har det pågått under en längre period.

Niklas Larsson medger i samtal med oss att att han har känt till den tidigare politikerns sexuella relation med en intellektuellt funktionsnedsatt ung man sedan 2017. Han har också bekräftat att han inte tog upp detta med sin dåvarande partikamrat vid det tillfället. Han agerade inte alls.

– Det ser ju inte bra ut, om man ser det från den synvinkeln. Nej. Om man är politiker så är det förtroendekapital. Det är det vi bygger vårt förhållande till medborgarna på. Skulle det uppdagas såna incidenter så måste vi ju agera, relativt omgående, så att det inte pågår år ut och år in.

Så hur kommer ni att agera i detta ärende nu?

Annons

– Vi får nog ta ett arbetsutskott och diskutera, och försöka få in lite information till. Vad som har försiggått uppe i Osby och hur tidsaxlarna har sett ut. Det ska vi göra skyndsamt.

Har du pratat med Niklas Larsson om detta idag?

– Jag har haft ett samtal med honom för att stämma av några uppgifter, ja. Det var bara ett kort samtal för han var på väg in på ett möte, säger Ann-Helen Nilsson.

”En sån aktivitet och verksamhet tillåter inte partiet.”
Ann-Helen Nilsson, distriktsordförande Centerpartiet Skåne
Matti StenrosenSkicka e-post
Katarina BexellSkicka e-post
Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons