Dörren ställd på glänt hos kommunstyrelsen

Osby • Publicerad 15 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var på det senaste ledningsutskottet som man sa ja till att skicka förslaget om öppna möten i kommunstyrelsen vidare till just kommunstyrelsen.

Det har tidigare rått delade meningar om socialdemokraternas förslag att öppna dörrarna till kommunstyrelsens sammanträdeslokaler.

Tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har Socialdemokraterna velat glänta på den stängda dörren in till sammanträdesrummet.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit tveksamma och velat utreda hur det ska fungera rent praktiskt.

Kristdemokraterna i sin tur har varit negativa.

De båda kommunalråden Marika Bjerstedt Hansen (S) och Niklas Larsson (C) har varit tydliga med att de tycker att öppenheten är positiv och att det minskar risken för ryktesspridning. De hoppas även att intresset för politiken ska öka.

Flera andra kommuner har redan i dag öppna möten i kommunstyrelsen.

Älmhults kommunalråd Ingemar Almkvist (S) har vid ett tidigare tillfälle sagt att man där aldrig haft några diskussioner i kommunen att gå tillbaka till stängda möten. Han menade också att det är en berättigad möjlighet för kommuninvånarna att komma och lyssna.

Om förslaget går igenom gäller det mandatperioden ut och i samband med beredningen av ärendelistan kommer det att beslutas om några delar inte ska behandlas i offentlighetens ljus.

På kommunstyrelsens möte den 1 mars kommer Ingemar Almkvist (S) och Bo Mazetti-Nissen (M) från Älmhults kommun att närvara för att berätta om sina erfarenheter med öppna möten.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.