Emelie startade eget för att hjälpa andra

Osby Gick ner 27 kilo efter graviditeten – nu driver hon Viktväktarna i Osby.
Osby • Publicerad 10 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Emelie Johnsson.
Emelie Johnsson.

Emelie Johnsson är 23-åringen från Osby som efter sin graviditet bestämde sig för att gå ner i vikt. Hon fastnade för Viktväktarnas metod och har tidigare jobbat mycket med människor.

– Om jag har bestämt mig för något eller om jag tror på något så går jag in för det till hundra procent, säger Johnsson.

Efter åtta månader med Viktväktarna hade hon nått sin egen målvikt och då fick hon en känsla av att hon ville hjälpa andra. Efter utbildning och letande efter lokal, har hon nu startat eget och bedriver Viktväktarna i Osby.

– De sakande en coach i detta området och efter utbildningen så blir det att man samarbetar med Viktväktarna men man driver egen firma, säger Emelie Johnsson.

23-åringen är förutom sitt stora engagemang för att hjälpa andra en helt vanlig småbarnsmamma. Hon bor inne i Osby tillsammans med sin sambo och deras ettåriga son. När hon inte jobbar med att hjälpa andra med hälsa och träning jobbar hon som ekonom på ett företag i Osby.

Genom sitt företag har hon startat flera samarbeten med lokala företag i byn.

– Jag har ett samarbete med Ica där de brukar sponsra en tävling vi har en gång i månaden. Jag har också ett med Pecorino som ska ha en ”färdigräknad” viktväktarsallad, sen samarbetar jag även lite med Aktivcenter.

Hon berättar för tidningen att hon alltid gillat att hjälpa andra men att hon inte fick tanken om att starta eget förrän nu.

– Jag har alltid varit anställd och jag ville prova att göra något för mig själv, säger hon.

I Februari slog hon upp dörrarna för sin egna firma. En verksamhet som håller till i Medborgarskolans lokaler i Osby som hittills gjort succé.

– Vi har blivit som ett gäng, det är ofta samma personer som kommer man kan stötta och känna igen sig i någon annans resa.

Kan du förklara Viktväktarnas filosofi lite kort?

– Du får en budget med ”points” utifrån vikt, längd och kön. Sen sätter man ett mål, om man har ett sådant. Sedan gäller det att budgetera med sina points och så. Sen ses vi en gång i veckan och väger oss sen har vi ett möte, säger hon.

I nuläget lockar hon som sagt ett stadigt 20-tal till veckomötet varje onsdag och totalt finns det ett 50-tal inskriva från trakten. Det är blandat män och kvinnor men hon vill försöka locka in en speciell målgrupp lite mer.

– Vi är lite fler kvinnor men det är kul att det är blandat. jag skulle vilja få in fler som är lite äldre, genom min blogg och sociala medier får jag lätt kontakt med de i min egen ålder men de som de äldre som är där har jag lite svårare att nå ut till, säger hon.

Utöver sitt ekonomjobb och sin egna firma jobbar 23-åringen även aktivt med en blogg och sociala medier. Även om schemat är fullspäckat har hon framtidsdrömmar.

– Denna lokalen blir inte så personlig eftersom jag inte kan ändra om så mycket här och hyrorna mer centralt är för höga för mig. Om man fick önska skulle jag vilja ha en egen lokal och bara vilja jobba med att hjälpa, coacha och peppa andra att må bra. Men det skulle nog innebära mer tid ifrån familjen tyvärr, avslutar Emelie Johnsson.

Johan Nordström johan.nordstrom@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.