Familjen: Han dog på grund av sjukvården

Killeberg Mannen hittades död bara några dagar efter sjukhusbesöket.
Osby • Publicerad 16 juni 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Bara dagar efter att mannen för andra gången på kort tid skrivits ut från sjukhuset hittades han död. Obduktionen visade att mannen avlidit av läkemedelsförgiftning och nu kräver familjen upprättelse.Arkivbild
Bara dagar efter att mannen för andra gången på kort tid skrivits ut från sjukhuset hittades han död. Obduktionen visade att mannen avlidit av läkemedelsförgiftning och nu kräver familjen upprättelse.Arkivbild

Under sensommaren förra året råkade mannen som var hemmahörande i Killeberg ut för en trafikolycka utanför Liatorp. Ambulansen körde honom till Ljungby lasarett och där kunde de konstatera att han fått kotkompressioner och fläckar på lungorna som de misstänkte kunde vara lungkontusioner.

Mannen var vid tillfället för olyckan sjukskriven för utbrändhet och åt därför mediciner som han fått utskrivna från en psykiatrisk mottagning.

På lasarettet fick mannen starka smärtstillande mediciner innan han några dagar senare skrevs ut och transporterades hem till sin mamma.

Men redan dagen efter blir han sämre och ambulans påkallas på nytt, denna gången körs han till akuten i Växjö där de konstaterar att han har fått lunginflammation.

Dagen efter skriver de ut honom.

Tre dagar senare hittar hans mamma honom död.

Obduktionen visade att han avlidit av läkemedelsförgiftning.

Nu har familjen anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

I anmälan skriver de att om sjukvården varit det minsta vaksamma på de mediciner som mannen tog för sin utbrändhet samt de mediciner som de skrev ut till honom efter olyckan så hade han varit vid liv i dag.

“Vilken lekman som helst, jag till exempel, fick omgående fram via FASS att de mediciner som han tog inte får blandas med de smärtstillande som han fick då det framkallar andningstillstånd”, skriver en nära släkting till mannen i anmälan.

Nu begär de ersättning för de skador och det lidande de har fått utstå på grund av vad de anser vara en dålig behandling som resulterat i mannens död.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.