Annons

Folkfest när Osby spelar

OSBY Inget annat division 3-lag i Sverige har mer publik än IFK Osby. När nu laget kvalar till division 2 är läktarna mer välfyllda än någonsin förr.
Osby • Publicerad 12 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är lördag eftermiddag och en kvart innan avspark i kvalmatchen mot Myresjö-Vetlanda. Vändkorset i entrén snurrar allt snabbare, allt fler höstsolssvettiga Osbybor samlas runt planen. Det är förväntan i luften. – Vi ser nästan varenda hemmamatch. Det är kul att titta på fotboll! säger Klara Eek, som har kommit med kompisarna Alma Olsson och Lovisa Nordh-Axelsson. Alla spelar de i klubbens ungdomslag f-99 och f-00.

I år har IFK Osbys herrlag i division 3 haft ett publiksnitt på 522 (före lördagens match) och när det nu har dragit ihop sig till kvalmatcher på vägen mot division 2-avancemang är publiksiffrorna uppe på nära 1 000-talet. Denna lördag löser 951 personer entré. Publiksnittet är bäst av alla division 3-lag i hela Sverige. Och faktum är att endast två svenska division 2-lag – Lindsdals IF och Sandvikens IF – har bättre genomsnittliga publiksiffror.

Annons

Örjan Persson, engagerad i IFK Osbys lag för flickor födda 2003, säljer korv. Det går åt en och annan.– Det finns ett genuint fotbollsintresse i Osby och det går bra just nu. Därför kommer det mycket publik. Sedan har vi en väldigt bred ungdomsverksamhet vilket gör att många barn och föräldrar kommer och tittar på seniorerna.Bara sju minuter in i matchen gör hemmalagets Emil Persson Rydh 1-0 och läktaren exploderar i ett förlösande jubel.

Förväntningarna ser ut att infrias. Susanne Sandberg sträcker armarna mot höstskyn. Hon är mamma till en annan av spelarna, 19-årige yttermittfältaren Max Sandberg, och håller med om att den breda ungdomsverksamheten delvis har varit nyckeln till de goda publiksiffrorna. Seniorherrarna har sedan 2010 marscherat från division 6 och uppåt och är på väg att göra en resa genom seriesystemet liknande den som Åshöjdens BK gjorde i Max Lundgrens klassiska ungdomsromaner. Och precis som i den fiktiva nordskånska orten Åshöjden är det till stor del bygdens söner som utgör laget.

– Det stora publikintresset kommer sig nog också lite av att det är så många spelare som är egna produkter i grunden, säger Susanne Sandberg. Föräldrarna har varit med sedan spelarna var nio år gamla. Vi har varit med på alla matcher, bakat bullar och gjort det trevligt. Hela familjerna kommer.

bild 1/2
Klara Eek
personer såg IFK Osbys kvalmatch mot Myresjö/Vetlanda. Matchen vann Osby med 3-1. Foto: Stefan Sandström
Klara Eek
personer såg IFK Osbys kvalmatch mot Myresjö/Vetlanda. Matchen vann Osby med 3-1. Foto: Stefan Sandström
torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons