Förbund vill jaga varg i södra Sverige nästa vinter
På onsdagskvällen hade Skånedistriktet av Jägarnas riksförbund möte i Borgen i Osby.
Syftet med mötet var att stämma av med medlemmar hur de upplever vargsituationen. Ett 60-tal deltog, och informerades bland annat om det aktuella läget.
Vargstammen har ökat markant i de södra delarna av landet, men det kommer inte att bedrivas någon jakt här under vintern. Det beror på att Naturvårdsverket inte delegerat rätten att besluta om jakt till de länsstyrelser som berörs.
Detta vill Jägarnas riksförbund, som fortsätter att arbeta för Nej till frilevande varg, ändra på. Nästa vinter vill man se en mer omfattande vargjakt och även i södra Sverige.
– Vi driver frågan demokratiskt och behöver påverka politikerna, vi måste kunna jaga varg även söder om Jönköping, säger Sven-Olof Sandberg.
Förbundet har i en skrivelse till Naturvårdsverket framfört att man vill att varje länsstyrelse ska kunna fatta beslut om licensjakt på varg. Beslutet ska fattas så nära medborgarna som möjligt.
– Folk som lever och är verksamma på landsbygden blir mer och mer oroliga. Många jag träffar är rädda för att gå ut med sin hund, eller för att släppa ut sina barn på gården, eller ge sig ut för att rida i skog och mark.
Politikerna måste beakta detta, säger Sven-Olof Sandberg.
”Vi driver frågan demokratiskt och behöver påverka politikerna, vi måste kunna jaga varg även söder om Jönköping”Sven-Olof Sandberg, Jägarnas riksförbund
Det finns ett riksdagsbeslut om 170-270 frilevande vargar i hela landet, och Naturvårdsverket har satt ett referensvärde på 300 vargar fördelat över landet. Enligt Jägarnas riksförbund ligger nivån långt över, en inventering i våras visar på 470 och då var inte årets valpar medräknade.
– Jag gissar att Skåne har 30-40 vargar i dagsläget, i revir men också väldigt många kringstrykare, man ser dem rätt ofta, säger Sven-Olof Sandberg.
Han befarar att fler vargrevir är under bildande i Skåne. Det finns varg i reviret Linderödsåsen, i Höör-Hässleholmsområdet, och i ett område vid Eslöv-Svalöv, säger Sven-Olof Sandberg. Och i Kostatrakten finns ett vargrevir och i Jönköpingstrakten två.
– Vargangreppen har stegrats. Får vi jaga varg, och den får respekt för människan så blir det bättre. Samtidigt vill vi att jägarna ska göra rätt och inte ta jakten i egna händer, säger Sven-Olof Sandberg.
Jägarnas riksförbund har strax under 40 000 medlemmar i Sverige, cirka 3 000 av dem i Skåne. Förbundet bildades 1938.
Mötet i Osby var en förberedande träff inför ett stormöte i februari-mars nästa år, till vilket man kommer att bjuda in bland annat länsstyrelser.
Skyddsjakt
• I mitten av november beslutade Länsstyrelsen Skåne om skyddsjakt i nordöstra Skåne på en varg som begått flera angrepp på tamdjur i gränstrakterna mellan Kronobergs län och Skåne, bland annat får i Osby kommun den 1 augusti. Skyddsjakten gällde i ett område som omfattade delar av Osby och Hässleholms kommuner, och upphörde efter att vargen skjutits utanför Ljungby den 22 november.
• Den 29 november beslutade Länsstyrelsen Skåne om skyddsjakt på en varg i reviret Linderödsåsen. Detta efter fyra angrepp inom reviret som etablerades i januari 2021. Beslutet innebär att skyddsjakt med spårhund startar direkt efter nästa angrepp.
Källa: länsstyrelsen.se