Generationsskiftet kräver nya gode män

OSBY Generationsskiftet kräver nya gode män.
Osby • Publicerad 6 mars 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Krister Wejdenmark
Krister Wejdenmark

Det säger Krister Wejdenmark, överförmyndare och ansvarig för verksamheten.En god man kan utses till den som på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller andra omständigheter har svårt att ta reda på sig själv.Den gode mannen kan till exempel vara till hjälp i kontakten med banken, hyresvärden och olika myndigheter.I dag finns det 130 gode män i kommunen.För att bli god man krävs att man är ”rättrådig” det vill säga ”ordentlig”.– Alla våra gode män är kontrollerade i belastningsregister, hos kronofogden och socialtjänsten, säger Krister Wejdenmark.– För mig är det viktigt att veta vilka som har de olika uppdragen och också se till att uppdragen inte blir för många.

Det finns skräckexempel i landet där flera gode män har haft nära 100 uppdrag.– Här handlar det mest om en till två uppdrag. Den som har flest har elva. Ett undantag som sköts bra, försäkrar han.– Klarar man det så är det inget fel med flera uppdrag, fortsätter Wejdenmark som förklarar att just den gode mannen, som är en kvinna, har lyckats hjälpa unga flickor att komma på fötter efter att de har hamnat i rejäla skuldfällor.Det kan vara socialtjänsten som larmar om missförhållanden. Men det är tingsrätten som beslutar om en god man ska kopplas in och hjälpa till.– I utsatta unga människors situation gäller det att hjälpa dem i kontakter med arbetsförmedling, sjukkassa och andra myndigheter. Att få dem att komma igång. Där har vi lyckats i flera fall.– Det handlar, enligt min uppfattning, ofta om kvinnor som kommer från otrygga och splittrade miljöer utan stöd.

I dag är det något äldre personer som ställer upp som gode män. Krister Wejdenmark hälsar fler yngre välkomna.Rik blir man inte, men det är en meningsfull uppgift, menar han.När det gäller arvode följer kommunen SKL:s rekommendationer.– Där ligger vi i överkant. I snitt kan det handla om mellan 10 000 och 18.000 kronor om året- före skatt.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.