Annons

Granada vill att bidraget delas lika med Borgen: ”Bara rullat på”

Ekonomiskt kämpande Granada och Borgen fick till slut samlingslokalsbidrag från kommunen för 2024, men vad händer 2025?
Granada föreslår att bidraget delas lika.
– Det har aldrig varit en rättvis fördelning, säger Amanda Johansson på Granada.
Osby • Publicerad 12 september 2024 • Uppdaterad 13 september 2024
Granada i Lönsboda.
Granada i Lönsboda.Foto: Hanna Franzén

Först sade politikerna i samhällsbyggnadsnämnden nej, men i april tvärvände de och beviljade samlingslokalsbidrag till Borgen i Osby (nära 1,4 miljoner kronor) och Granada i Lönsboda (strax under 280 000 kronor) för år 2024. Det under förutsättning att föreningarna ser över sin ekonomi.

Båda verksamheterna har skrivit till nämnden under sommaren. Det ekonomiska läget är fortfarande prekärt.

Annons

Granada skulle behöva göra några investeringar för att spara pengar i längden, enligt skrivelsen från styrelsen för Lönsboda Folkets Hus och Parkförening som driver Granada. Bland annat att köpa in nya kylar, byta lampor till LED-belysning och byta ut toaletter för att få ner vattenförbrukningen.

Amanda Johansson på Granada.
Amanda Johansson på Granada.Foto: Hanna Franzén

– Vi har till exempel väldigt gamla fönster och dörrar. Det sipprar ut ganska mycket värme därifrån. Samma sak med belysningen, om man hade haft möjlighet att byta ut den så hade det gjort skillnad, säger Amanda Johansson, vice ordförande i föreningen och kommunikatör för Granada.

”Att dra in hos några, i detta fallet Granada, som redan ligger under med så mycket, det är inte rättvist”
Amanda Johansson

Men i dagsläget finns ingen lösning för hur det ska finansieras. Det kommer hälften så många besökare till evenemangen som före pandemin. Utan framtida bidrag skulle kanske Granada inte överleva, berättar Amanda Johansson.

– Det bidraget är guld värt. Det är väldigt viktigt att det blir en fortsättning på det, säger hon.

Bion i Borgen står sig inte på egna ben.
Bion i Borgen står sig inte på egna ben.Foto: Pontus Svensson

I brevet till kommunen föreslår föreningens styrelse en jämnare fördelning mellan bidragen: ”Med en lika fördelning på bidragen mellan Borgen och Granada kunde vi båda överleva”.

– Det har aldrig varit en rättvis fördelning. Det är något som bara rullat på i alla år, men som nu ifrågasätts när tiderna blivit tuffare. Att dra in hos några, i detta fallet Granada, som redan ligger under med så mycket, det är inte rättvist, säger Amanda Johansson.

– Genom alla ideella krafter, pratar vi om miljoner som det sparats in under alla år. Detta tack vare framförallt eldsjälen Göte, familj, släkt, vänner och styrelse.

Annika Andersson, ordförande för medborgarhusföreningen som driver Borgen i Osby.
Annika Andersson, ordförande för medborgarhusföreningen som driver Borgen i Osby.Foto: Marcus Enochsson

Annika Andersson, ordförande i styrelsen för Byggnadsföreningen Medborgarhuset som driver Kulturhuset Borgen, vill inte kommentera Granadas förslag om att dela lika på bidraget.

– Det är upp till kommunens politiker att avgöra. Vi har bedrivit en annan typ av verksamhet än vad Granada gör. Hur politikerna i Osby kommun känner att de vill fördela bidrag till föreningar är upp till dem.

Hon berättar att föreningen bildades på politiskt initiativ och att kommunen har ett borgensåtagande på 15 miljoner kronor.

Annons

– Det är det som politikerna i samhällsbyggnads måste förstå. Vi har väldigt mycket lokaler som just är till för att föreningar i Osby kommun ska kunna vara i våra lokaler.

Hon lyfter fram att Borgen har en enorm renoveringsskuld.

– Det är klart att vi gör vad vi kan för att vi ska kunna öka våra intäkter men det finns inte så många sådana marginaler, om du samtidigt ska finnas för föreningar i Osby kommun och inte kan höja hyrorna.

Ser du någon risk att ni måste stänga bion?

– Vi är måna om att det ska finnas en biograf i Osby. Men om vi bara skulle titta på biografen om den är lönsam eller inte, så skulle vi stänga den direkt för den är inte lönsam för oss, säger hon.

Företrädare för både Borgen och Granada ska vara med på nästa möte i samhällsbyggnadsnämnden i slutet av september.

– Skulle politikerna vara väldigt tydliga med att de inte bryr sig om Osby har biograf eller inte, då måste vi i styrelsen titta på om vi ska fortsätta bedriva en verksamhet som inte går med vinst, säger Annika Andersson.

Bidragen för 2024 är som sagt klara, men vad som händer med bidragen för nästa år är oklart.

Magnus Augustsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, kan inte svara på Granadas förslag om att dela lika på samlingslokalsbidraget mellan Borgen och Granada.

– Visst skulle det kanske vara önskvärt men jag vet inte hur fördelningen blir till nästa år och hur vi gör med det. Jag kan inte svara på det idag, säger Magnus Augustsson, som lyfter fram att det historiskt har varit så att Borgen får mer än Granada.

Annons

Både Borgen och Granada är viktiga samlingslokaler i Osby, menar han.

– Det är de viktigaste lokalerna vi har för att kunna ha lite större evenemang i.

En slutsats man kan dra av skrivelserna från föreningarna är att de har det kämpigt ekonomiskt.

– De kämpar för sin överlevnad bägge föreningarna. Det gör kommunen också, vi har inga pengar, säger Magnus Augustsson.

Företrädare för Borgen och Granada kommer till samhällsbyggnadsnämnden i slutet av september. ”De ska prata om sin verksamhet och vad de gör för att bli mer självbärande och vad som händer i framtiden, vad vi gör inför år 2025, säger Magnus Augustsson (C) nämndsordförande.
Företrädare för Borgen och Granada kommer till samhällsbyggnadsnämnden i slutet av september. ”De ska prata om sin verksamhet och vad de gör för att bli mer självbärande och vad som händer i framtiden, vad vi gör inför år 2025, säger Magnus Augustsson (C) nämndsordförande.Foto: Pontus Svensson
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons