Gymnasieelever får plugga på distans

Osby/Östra Göinge Från och med i morgon, onsdag, kommer elever på Ekbackeskolan att få bedriva distansundervisning. Det beslutet fattades av krisledningsgruppen på tisdagsförmiddagen efter regeringens rekommendation.
Osby • Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Ekbackeskolan. Foto: Susanne Gäre/Arkiv
Ekbackeskolan. Foto: Susanne Gäre/Arkiv

När regeringen höll sin presskonferens på tisdagsförmiddagen rekommenderade den gymnasieskolor, komvux och högskolor att bedriva distansundervisning från och med onsdag.

Osby kommuns krisledningsgrupp beslutade att följa regeringens rekommendation vilket innebär att kommunens gymnasie- och vuxenutbildning bedrivs på distans från och med onsdagen den 18 mars.

Eva Andersson, vikarierande förvaltningschef på Barn och utbildning i Osby kommun, säger till Norra Skåne att processen är igång för hur det här ska gå till och eleverna informeras på tisdagseftermiddagen.

– Det finns förberedelser på hur det ska gå till med fjärrundervisning, vi har ett system för hur vi ska kunna göra detta. Men det kräver en inkörsperiod.

Eva Andersson säger att situationen är exceptionell men tror att den kommer att lösas på bästa sätt.

Rektorerna fick information på tisdagen efter krisledningsgruppens möte och får nu sätta igång och jobba med hur fjärrundervisningen ska göras möjlig.

När Norra Skåne besöker Ekbackeskolan står några elever på IM-programmet och pratar. De är inte enbart glada.

– Det är lättare att få hjälp i skolan än hemma, säger Vilma Johansson.

– Jag tror inte att det här blir helt lätt, säger Mohammed Abdi. Vissa vaknar sent och kommer säkert få svårigheter med att komma igång.

– Alla har inte intresset att plugga hemma, säger Niyazdin Ievz.

Blir det skönt att slippa skolan?

– Både och, säger Vilma Johansson. Jag tror inte alla kommer att plugga utan gör något annat i stället.

– Det blir jobbigare att sitta mellan sex och åtta timmar framför datorn hemma, säger Mohammed Abdi.

– Det blir svårare att göra läxor hemma, säger Niyazdin Ievz.

Även Östra Göinge kommun har fattat beslut om att från och med i onsdagen bedriva distans- och fjärrundervisning på vuxenutbildningen på Göinge utbildningscenter.

Beslutet gäller fram till den 1 april och kan komma att omprövas.

Eleverna får information från respektive lärare.,

– Vi har kommunikation med eleverna via ett redan uppbyggt system på lärplattor, säger Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef i Östra Göinge kommun.

– Vi håller öppet studiehallar för dem som inte har egen dator eller wifi, vissa dagar i Hanaskog och hela tiden i Sibbhult. Och vi uppmanar eleverna att fortsätta att tänka på att bara komma till de platserna när man är helt frisk och inte har några förkylningssymptom, säger Cecilia Flood.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.