Har hittat nya vägar

Osby Mette Aarre har placerat ut Goro Suzukis tavlor på vägarna i den gamla transformatorstationen i Gylsboda.
Osby • Publicerad 16 juli 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Mette Aarre har uppmuntrat Goro Suzuki att ställa ut i Gylsboda.
Mette Aarre har uppmuntrat Goro Suzuki att ställa ut i Gylsboda.

Mette Aarre har placerat ut Goro Suzukis tavlor på vägarna i den gamla transformatorstationen i Gylsboda. På en bänk står hans skulpturer i mestadels svart diabas.

Den svarta diabasen har fascinerat flera japaner och några har till och med flyttat till Göingebygden. Diabasen tillhör numera Goro Suzukis förflutna. Efter en stroke för drygt fyra år sedan kan han inte längre skapa i den tunga stenen.I stället har hans uttryck kommit fram i de tavlor som han nu målar. Mödosamt har han lärt sig använda sin vänstra arm när den högra blivit obrukbar.Goro Suzuki kom hit som en av tolv japanska bildkonstnärer till 100-dagarssymposiet i Ubbaboda 1974. Han blev kvar, skaffade sig familj och blev stenen trogen.–Trots stroken är han väldigt positiv, berättar Mette Aarre som håller i förberedelserna inför lördagens vernissage.

Suzukis diabas är inspirerad av zenbuddismens olika element. Här finns trekanten som symboliserar elden, fyrkanten som symboliserar jorden och cirkeln som symboliserar vattnet och kretsloppet.I tavlorna som han skapat på senare tid skymtar vägar i olika mönster.–Det är väl så att Goro har skapat sig helt nya väger, säger Mette Aarre.Vernissagen i transformatorstationen i Gylsboda pågår mellan klockan 13-16 idag lördag och Goro Suzuki själv kommer att närvara.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.