Hon vill utbilda sig till kantor

Osby • Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Vi träffas i Osby kyrka där Alli Havewald brukar spela för Bengt Almfjord.

Alli sätter sig vant vid den lilla orgeln bredvid altaret och pekar på kabeln som länkar ihop den lilla orgeln med den stora kyrkoorgeln och som gör att ljudet strömmar ut från den stora fast att man spelar på den lilla orgeln.

– Det kan bli lite störande ibland, säger Alli, för det blir en viss fördröjning, så jag tycker det känns mycket bättre att sitta och spela på den stora orgeln.

Hon började spela orgel 2011 och var då åtta år och bodde i Teckomatorp. Alli sjöng i barnkör och hennes körledare spelade orgel och på den vägen är det.

För fyra år sedan flyttade familjen till Glimåkra och då började Alli Havewald spela för Bengt Almfjord, som nu har bytt jobb och börjat jobba som organist i Hässleholms församling.

– Jag kommer förmodligen inte kunna fortsätta spela i Osby kyrka, säger Alli, för det lär ta tid innan någon ny tar Bengt Almfjords plats och det är ju inte alls säkert att den personen kan spela orgel eller vill ha elever, så chansen är inte jättestor.

– Men jag hoppas på att kunna börja ta lektioner i Hässleholm.

En orgel ser krånglig ut att spela på, tre tangentbord och en massa pedaler att hålla reda på.

Är det svårt att spela orgel?

– Det är mycket att tänka på, svarar Alli, mycket att koordinera och allt ska fungera på samma gång, men när jag klarar det känns det otroligt bra.

Alli Havewald har spelat under gudstjänster i Osby och i Glimåkra.

– Visst händer det att jag spelar fel, säger hon, det har hänt många gånger, men det är inte så farligt.

Vad tycker du bäst om att spela?

– Det är roligt att spela det jag hört innan, som filmmusiken till Star Wars eller Harry Potter. Men jag gillar Bach också.

Det finns ett litet spirande intresse bland speciellt yngre tjejer att spela orgel och behovet är enormt. Alli är med i något som kallas för Orgelbruset, det är ett nätverk för runt 20 orgelspelare som träffas och spelar och gör en del annat tillsammans och mötesdagen avslutas med en konsert.

Tänker du bli kantor eller kyrkomusiker?

– Tanken är inte främmande, svarar Alli, branschen skriker efter folk, så jag tror det är en bra plan att utbilda sig till kantor och kanske bli kantor på riktigt eller ha det som sidojobb. Jag ser i alla fall inte utbildningen som slöseri med tid.

Men först ska Alli, som gått ut nian, fortsätta att plugga på gymnasiet. Hon ska gå IB-programmet, international baccalaureate, i Kristianstad. Sedan får hon se vad det blir.

Hon är i dagsläget beredd att flytta vart som helst, kanske till Oskarshamn där Oskarshamns folkhögskola erbjuder en kantorutbildning. Men gospellinjen på Glimåkra folkhögskola lockar också.

Men just nu har sommarlovet precis börjat med allt vad det innebär med sommarjobb på kanotcentret i Immeln, läger och en del häng med kompisarna.

bild 1/2
Alli Havewald gillar att spela filmmusik på orgel men tycker också om Bach. FOTO: SUSANNE GÄRE
Alli Havewald drömmer om att bli kantor eller lärare. FOTO: SUSANNE GÄRE
Alli Havewald gillar att spela filmmusik på orgel men tycker också om Bach. FOTO: SUSANNE GÄRE
Alli Havewald drömmer om att bli kantor eller lärare. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.