Höstmarknad fyller 20 år
Det är 59 år sedan Örkeneds norra bygdegårdsförening bildades i skolbyggnaden i Rumpeboda. Och de senaste två decennierna har höstmarknaden varit en central punkt i verksamheten.
Inför den 20:e upplagan av marknaden besökte Norra Skåne eldsjälarna i Rumpeboda.
– Flera av oss har varit med sedan marknaden startade, konstaterar marknadsgeneralen Laila Nilsson, som sitter runt bordet i det som en gång var en skola och dricker förmiddagskaffe med Marie Rickardsson, Valter Andersson, Stig Eriksson (ordförande i bygdegårdsföreningen), Åke Nilsson, Erik Bengtsson, Ulla Bengtsson och Ingalill Markström.
Det är glada miner och nära till skämt och skratt.
Vad är det som driver er?
– Kamratandan. Vi har roligt när vi träffas, säger Laila och de övriga runt bordet nickar instämmande över kaffekopparna och de nybakade bullarna.
Samtidigt påpekar Laila Nilsson att det finns viss oro för föreningens – och därmed också marknadens – framtid.
– Vi börjar ju bli lite äldre och det är svårt att få in nya, yngre medlemmar. Vi vill gärna ha in nya och lite yngre medlemmar så att bygdegårdsföreningen kan leva vidare, säger hon.
Än är det inte ”skarpt läge”. Det rutinerade gänget som förbereder helgens marknad har fortfarande energi och engagemang nog för att driva verksamheten framåt.
Och kanske är det en delförklaring till att nästa generation inte har klivit fram.
– Ja, förhoppningen är att när det verkligen blir skarpt läge, då kommer någon att träda fram och ta ansvar. Men det är inte lätt att hitta ideella krafter i dag, säger Stig Eriksson.
Höstmarknaden är viktig, inte minst ekonomiskt. Tillsammans med danskvällen är marknaden föreningens stora inkomstkälla och ekonomin är ansträngd. Bygdegårdens avlopp dömdes nämligen ut och föreningen tvingades åtgärda det, vilket kostade 95 000 kronor. Enda bidraget bygdegårdsföreningen får är 7 000 kronor per år från kommunen, i övrigt måste den dra in pengarna själv.
– Så vi hoppas på en extra välbesökt marknad.
På söndag mellan klockan 10 och 15 är det dags. Och det är inte bara flera i arrangörsstaben som har varit med under samtliga 20 år.
– Det är faktiskt flera knallar som också har varit här varje år, säger Laila.
Marknaden erbjuder hantverk och honung och sill och korv och bröd och skinn och böcker och lotteri och frukt och blommor och underhållning och mycket annat.
Vad är det som gör marknaden så populär?
– Jag tror Rumpeboda ligger ganska bra till här mellan Skåne, Blekinge och Småland. Mycket folk från olika håll kommer hit och träffas på just marknadsdagen. Sen drar hantverket. Och allt hembakat, säger Laila.