”Intresset har exploderat”

Osby • Publicerad 8 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
På söndagen höll Marika Eriksson en välbesökt föreläsning i biblioteket.   Foto: Magnus Wahlström
På söndagen höll Marika Eriksson en välbesökt föreläsning i biblioteket. Foto: Magnus Wahlström

Intresset för kvinnohistoria är stort, vilket inte minst märks genom Kvinnohistoria. Så heter nämligen kontot Marika Eriksson drog igång på sociala medier 2016.

Först startades kontot på Twitter och senare på Instagram. På Instagram passerades 90 000 följare under söndagen, internationella kvinnodagen till ära.

Då befann sig dessutom Marika Eriksson på biblioteket i Osby för att berätta om sitt konto och framförallt kvinnor genom historien.

– Generellt har intresset för kvinnohistoria exploderat de senaste åren, konstaterar hon när tidningen talar med henne strax innan föreläsningen ska börja.

Varför tror du att det är så?

– Svårt att svara på, men jag tror att det är flera saker som stärker varandra. Böcker, filmer, museer och andra initiativ. Det finns något spännande i att upptäcka glömda kvinnor, säger hon.

Marika Eriksson kommer från Örnsköldsvik men bor i Malmö sedan många år tillbaka. Kontot startade hon för snart fyra år sedan och dagligen lägger hon upp bilder med korta texter om historiska kvinnor och kvinnoöden. Själv har hon läst en del historia, men betonar samtidigt att hon ”inte är någon historiker”.

– Jag har inte disputerat eller något sådant, jag är mer av en historienörd, säger hon med ett leende och förklarar kontots födelse:

– Det fanns en del historiska konton i sociala medier, men väldigt lite handlade om kvinnor. Där fanns ett glapp att fylla.

Hon beskriver kontot som ett hobbyprojekt och ett sätt för henne att koppla bort annat. Samtidigt erkänner hon att mycket tid ägnas åt att leta fakta, läsa på och i allmänhet bedriva historiskt detektivarbete.

– Jag har själv slutat ett surfa på sociala medier, istället surfar jag i arkiv och i uppslagsverk, säger hon och tillägger med ett skratt:

– Den tid andra lägger på att titta på tv-serier lägger väl jag på att leta i arkiv.

Och arkiven är en till synes outsinlig källa i jakten på kvinnohistoria. Hon berättar att hon själv rest en del och att hon av den anledningen tenderar att fastna för kvinnor som varit ute och rört sig i världen.

– Allt från Cecilia Vasa, Gustav Vasas dotter, som var en rebellisk prinsessa som reste i halva Europa till journalisten Nellie Bly. Runt 1890 reste hon jorden runt på 72 dagar, exemplifierar Marika Eriksson.

Vilka är dina följare?

– En majoritet kvinnor, men tror att det är ganska blandat. Där finns både experter och nybörjare som lägger till fakta och detaljer, tipsar, nyanserar och rättar. Det känns som att vi utbildar varandra i kommentarsfältet; det har blivit ett litet community.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.