Kraftig ökning av sjukfrånvaron i Osby
Sedan 2010 har sjukpenningtalet i landet ökat med nästan 78 procent.
Det så kallade sjukpenningtalet anger hur många dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning som betalas ut per försäkrad person i Sverige under ett år.
Vid halvårsskiftet i år låg den här siffran på 10,7 dagar för Osby kommun, vilket är exakt den siffra som också gäller för hela landet.
Trots att ökningen av sjukpenningtalet saktat ner fortsätter den trots det att öka.
Regeringens mål är att sjukpenningtalet inte ska överstiga 9 dagar vid utgången av år 2020.
Det här målet ingår i ett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro som regeringen tagit fram. Här nämns bland annat ökad jämställdhet, bättre arbetsmiljö, bättre rehabiliteringsåtgärder, och ökade kunskaper om sjukskrivningspraxis.
I praktiken handlar det om förebyggande åtgärder, insatser under sjukfallet och stöd för att människor ska kunna komma tillbaka till ett jobb.
Siffrorna visar att kvinnornas sjukfrånvaro är högre än männens.
För Osbys del låg sjukpenningtalet vid halvårsskiftet på 13,8 dagar för kvinnor och 7,8 dagar för män. I grannkommunen Älmhult är motsvarande siffror 15,5 dagar respektive 7 dagar, det vill säga ännu större skillnad. I Östra Göinge ligger sjukpenningtalet på 12,4 dagar för kvinnor och 7,7 dagar för män. I Hässleholm är motsvarande siffror 13,9 och 7,5.
Enligt försäkringskassan är psykisk sjukdom den vanligaste sjukdomsdiagnosen.
Siffror från september i fjol visade att 41 procent av det totala antalet pågående sjukfall berodde på psykiatriska diagnoser.
Bland kvinnor var siffran 45 procent. Bland män står skador samt hjärt- och kärlsjukdomar för en större del av de pågående sjukfallen än bland kvinnor.
Sjukfrånvaron har ökat i hela landet under senare år.
I Osby har det så kallade sjukpenningtalet ökat från 5,7 dagar 2012 till 10,7 dagar 2016.