Annons

Kraftig S-kritik mot Centern efter Kb/NSk:s avslöjande om politikern

Kb/NSk har i veckan berättat att en tidigare högt uppsatt centerpartist i Osby anklagas för att under flera år ha utnyttjat och försökt utnyttja pojkar sexuellt. I utbyte mot cigaretter, sprit och pengar ska han ha fått, och velat få, tillgång till pojkarnas kroppar.
Oppositionsrådet Daniel Landin (S) anser att Centerpartiet borde agerat ”mycket tidigare och kraftfullare” än vad de gjort.
– Man kan förvänta sig ett annat agerande, säger Landin.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Osby • Publicerad 14 juni 2023 • Uppdaterad 1 september 2023
"Om människor på något sätt har undvikit att anmäla eller agera utifrån hans position, så är det inte bra” säger oppositionsrådet Daniel Landin (S).
"Om människor på något sätt har undvikit att anmäla eller agera utifrån hans position, så är det inte bra” säger oppositionsrådet Daniel Landin (S).Foto: Mikael Persson

– Det som har framkommit här är absolut inte okej, säger Daniel Landin (S) med emfas.

Han uppger att han tagit del av rykten kring den tidigare, ledande politikern, men inte förrän ”långt senare”.

Annons

– Det har nått mina öron efter att den här politikern lämnat sina uppdrag. Jag har hört på omvägar att det skulle varit någon situation med någon på det här LSS-boendet. Bilden jag fick till mig var att det var en vuxen person men att det fanns misstankar. Jag var inte oppositionsråd då. Detta är sådant jag hört i efterhand. Det som hänt med den andre unge killen har framkommit till mig först nu.

Enligt Daniel Landin finns det ett antal frågetecken här.

– Jag kan bli fundersam över hur många personer som agerat. Att politikern delat ut cigaretter och alkohol till minderåriga – har det funnits bevis på att det skett i utbyte mot sexuella tjänster så är det olagligt. Har personerna som bevittnat det gjort polisanmälningar? Har polismyndigheten agerat i det här? Det är många rykten, och det känns som att det finns många som skulle ha agerat.

Landin riktar också kritik mot Centerpartiet.

– Utifrån det jag fått till mig, så borde Centerpartiet agerat mycket tidigare och kraftfullare än vad de gjort. Man kan inte säga något annat, utifrån det jag fått till mig och som är bevisat.

”Det borde ha polisanmälts av de som visste att det pågick, oavsett hur svårt det är att bevisa.”
Daniel Landin (S), oppositionsråd

Hur tycker du att kommundirektören Petra Gummesson hanterat saken?

– Om det inte framkommer andra uppgifter, så vet jag inte hur Petra skulle kunna agerat annorlunda, utifrån sina befogenheter. Hon har vidtalat Niklas [Larsson (C), reds. anm.] så fort hon fick reda på det, svarar Daniel Landin.

Daniel Landin (S) och Niklas Larsson (C). Arkivbilder.
Daniel Landin (S) och Niklas Larsson (C). Arkivbilder.

Och hur ser du på Niklas Larssons (C) agerande?

– Man kan förvänta sig ett annat agerande än vad som gjorts. Om det är Niklas ensam eller Centerpartiet lokalt i sin helhet, som borde agerat annorlunda, det vet jag inte. Jag vet inte huruvida Niklas involverat andra i partiet. Utifrån artiklarna tycks det ha stannat lokalt i Osby, eller till och med hos Niklas. Det låter inte bra.

Daniel Landin undrar om polisanmälningar gjorts i rätt omfattning.

Annons

– Det borde ha polisanmälts av de som visste att det pågick, oavsett hur svårt det är att bevisa.

Hur kommer detta påverka Osby kommun?

– Absolut inte i positiv riktning. Sådant här slår på alla. Naturligtvis slår det mest på Centerpartiet och Niklas Larsson i allra högsta grad, men i det här fallet så spiller det ju över även på den kommunala tjänstemannaorganisationen och även ut över andra politiker, svarar Daniel Landin.

Vad tänker du kring att en politiker i kommunen kunnat hålla på så här?

– Om människor på något sätt har undvikit att anmäla eller agera utifrån hans position, så är det inte bra. Jag är tacksam för att det här har kommit upp i ljuset. Vi som är i maktpositioner ska bli granskade. Framförallt när det rör och drabbar personer i beroendeställning eller i en utsatt situation – då är det ännu mer illa.

Har du som politiker någon anledning att vara självkritisk?

– Nej, det kan jag inte se att jag har. De uppgifter som har kommit till mig, det är så långt efter att det skett, och i samband med att den förre politikern avsade sig sina uppdrag. Jag har inte bevittnat någonting, utan jag har bara tagit del av rykten långt senare.

Nu hoppas Daniel Landin att människor som lider på grund av det som hänt ska få någon form av ro.

– Har det förekommit kriminella handlingar, vilket mycket pekar på, så hoppas jag att det reds ut och att skyldiga får ta straff för det, avslutar oppositionsrådet.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons