Manifestation mot islam hölls på skymd plats

Loshult Under lördagen träffades cirka 25 anhängare av Skånepartiet i Loshult för en manifestation mot islam och för ett självständigt Skåne och Blekinge.
Osby • Publicerad 6 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Carl P Herslow och delar av Skånepartiet manifisterade mot islam i Loshult.
Carl P Herslow och delar av Skånepartiet manifisterade mot islam i Loshult.

Det blev däremot ingen manifestation utanför Loshults kyrka.

I stället samlades de cirka 25 anhängarna av partiet i ett buskage en bit därifrån.

Med skånska flaggor sa man sig vilja fira den skånska nationaldagen samtidigt som man propagerade för att avskaffa riksdagens makt i de sydligare landskapen.

Det är andra året som Skånepartiet arrangerar en manifestation just i Loshult som ligger alldeles intill den gräns som tidigare utgjorde skillnaden mellan Sverige och Danmark. En trakt med mycket oroligheter och strider mellan snapphanar och svenskar under 1600-talet.

Själva manifestationen har i annonser kallats julbordsförsvaret och syftar på att man inom Skånepartiet befarar att våra julbord med fläskkött, julskinka samt alkoholhaltiga drycker kommer att försvinna på grund av att islam breder ut sig.

Enligt Carl P Herslow som en gång grundade partiet är Skånepartiet emot islam men inte människorna.

– Skåne och Blekinge skulle kunna hävda sig väl i Europa, menade Carl P Herslow. Vi har en egen kultur och till och med ett eget språk, östdanskan.

Talen som hölls sändes även ut i partiets egen närradiokanal. Här förklarades också att man nu hoppades på fler anhängare även från Blekinge.

– Firandet av Skånes nationaldag i Loshult ska bli tradition, konstaterade Carl P Herslow innan ovädret brakade loss över den lilla byn.

Fakta:

Under lördagen träffades cirka 25 anhängare av Skånepartiet i Loshult för en manifestation mot islam och för ett självständigt Skåne och Blekinge.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.