Måste satsa rätt i spartider

Osby Flera stora frågor var på dagordningen när det lokala Lärarförbundet och Jonas Forsberg från regionkontoret mötte utbildnings- cheferna i Osby kommun.
Osby • Publicerad 2 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Monica Geraldsson
Monica Geraldsson

Flera stora frågor var på dagordningen när det lokala Lärarförbundet och Jonas Forsberg från regionkontoret mötte utbildnings- cheferna i Osby kommun. Skolans utveckling, resurser och problemet med rekryteringen till läraryrket lyftes fram.– Det finns inte tillräckligt med sökande till lärarhögskolan. Yrket är inte tillräckligt attraktivt i dag. Det finns mycket annat på arbetsmarknaden som lockar ungdomarna istället, säger Jonas Forsberg.

Lokala representanter poängterar dock att problemet med rekrytering ännu inte har nått Osby.Där finns mer fokus på att förbättra kompetensen hos lärare och att få mer resurser från kommunen. Det med bakgrund av besparingskravet på sex miljoner kronor kommande år.– Vi vill att politikerna ska fortsätta att satsa på utbildning. Osby ska vara en kommun i utveckling och skolan är en viktig del av den. Det har skett en förbättring, men det kan bli ännu bättre, säger ordförande i Lärarförbundet, Eva Göransson. Som ett exempel på en måttstock använder hon sambandet mellan lärartätheten och elevernas resultat. Där berättar förbundet att man tydligt kan se vad för effekter eventuella nedskärningar har på skolan. För Osbys del visar statistiken att både lärartätheten och andelen behöriga till gymnasiet har ökat något senaste åren.Det är dock inte bara mer pengar som behövs enligt förbundet. Pengarna måste också prioriteras rätt och ges till att hjälpa elever i behov av stöd. De påpekar att skolan behöver bra pedagoger som kan möta varje elev på bästa sätt.– Därför har vi satt upp mål med hög lärarkompetens och att eleverna ska ha behörighet att studera vidare, säger Eva Göransson.– Det behövs också mer fortbildning. Man är inte färdigutbildad bara för att man har gått ut lärarhögskolan, säger Jonas Forsberg.

Med hjälp av regionkontoret försöker nu det lokala Lärarförbundet i Osby att påverka makten. Regionombudet berättar att de har nära kontakt med utbildningsdepartementet där de försöker att påverka skolfrågorna. En del reformer är de nöjda med, men de anser att det fortfarande fattas bidrag till kommunerna.– Det är bra att vi tillhör en så stor organisation som Lärarförbundet, att ha nytta av dem när vi vill föra upp frågor både regionalt och på riksplan, säger Eva Göransson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.