Mejlstrul kunde kostat 500 000

Osby • Publicerad 11 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunen hade möjlighet att rekvirera statsbidrag för habiliteringsersättning, men inga mejl från Socialstyrelsen gällande detta nådde Osby kommun.

I ett mejl till Socialstyrelsen skrev Helena Ståhl, förvaltningschef för hälsa och välfärd i Osby, att ”inget av de mejlen som Socialstyrelsen ska ha skickat finns i kommunens e-postsystem. Vi har alltså oförskyllt missat att skicka in rekvisitionen i tid eftersom vi inte fått informationen. Vi hoppas således att vår rekvisition, som vi skickar två dagar efter sista ansökningsdag, ändå kommer att godkännas.”

Och på tisdagen meddelade Mensur Numanspahic, områdeschef i kommunen, att Osby fått grönt ljus.

– Ja, vi har fått besked från Socialstyrelsen att den har gått igenom, säger han och berättar att Osby kommun kommer att få drygt 500 000 i statsbidrag för habiliteringsersättning.

Han säger också att man gått igenom vad som gick snett med de aktuella mejlen och åtgärdat problemen.

Ulf Ragnarsson, ordförande i FUB (för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) i Osby, är positiv till kommunens agerande.

– Vi är tacksamma för att kommunen söker och får det här bidraget. Politiker och tjänstemän ska ju verka för invånarnas bästa och det är precis vad de gör genom att hålla habiliteringsersättningen uppe, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.