Nu ska bostadsbygge bli möjligt i Briohuset

Osby • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
En ny detaljplan för Briohuset är framtagen. ARKIVBILD
En ny detaljplan för Briohuset är framtagen. ARKIVBILD

Önskemålen har funnits länge och accelererat på att tillåta bostäder i Briohuset för att göra det mer attraktivt.

I den gamla detaljplanen, som vann laga kraft den 15 oktober 2016, ansågs handelscentrum, vård, handel, kontor och skoländamål var lämpliga aktiviteter i den stora fastigheten.

Beslut om att ändra detaljplanen och komplettera den gamla med bostadsändamål togs den 23 maj 2019 av samhällsbyggnadsnämnden. Syftet är att skapa en effektivare markanvändning och en bättre flexibilitet.

Förslaget till den nya detaljplanen har varit ute på granskning under tiden mellan den 3 och 23 december 2019. Länsstyrelsen har haft en del att påpeka.

– Vi har haft en stor kamp med länsstyrelsen, säger Lotte Melin (C) för att få lov att tillåta bostäder och vi har fått göra många utredningar för att tillgodose deras önskemål.

Bland annat har länsstyrelsen haft flera påpekanden om buller med tanke på hälsa och säkerhet inte minst utifrån närheten till järnvägen och södra stambanan.

– Det verkar lättare i en stor stad att få tillåtelse till att ha högre buller medan det på en mindre ort ska vara tystare, säger Lotte Melin (C).

– Det är inte lätt att förstå, fortsätter hon, när man bygger utmed järnvägen i Lund. Då är det lite svårt att svälja att kraven i Osby ska vara så stränga.

Länsstyrelsen anser fortfarande att det finns frågor som inte är tillräckligt utredda vad gäller bullernivån vid fastigheten Tandläkaren 1. Men samhällsbyggnadsnämnden har dragit slutsatsen, utifrån den dialog som pågår med länsstyrelsen, att beslutsgången kan gå vidare.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslår därför kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anta den nya detaljplanen för Tandläkaren 1. Så troligt är att beslut om den nya detaljplanen tas under våren 2020. Sedan får man räkna med fem år för att genomföra den nya planen.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.