Ny förening för den enskildes rätt

Osby • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I dagarna skickar föreningen Va-i-tiden ut en rapport på 36 sidor till samtliga bygg-miljö- och hälsoskyddsnämnder i hela landet.

I den argumenterar skribenterna bland annat för att Hav- och Vattenmyndigheten kraftigt övertolkat Miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet.

Detta genom att ställa onödiga eller onödigt högt ställda krav, som kostar fastighetsägaren stora pengar till liten miljönytta, menar Va-i-tiden.

Föreningen skriver i sitt förord att det fattas en organisation som försöker samla gruppen som har enskilda avlopp och föra deras talan. Därför har intresseföreningen Va-i-tiden bildats.

Den framför också att rapporten som nu är klar ska kunna användas som argumentationssammanställning av människor som på olika sätt anser sig felbedömda och utsatta för myndighetsövergrepp. I skriften föreslås också att bestämmelserna för enskilda avlopp arbetas om och att hänsyn tas till det naturliga kretsloppet:

”Genom att Hav- och vattenmyndigheten vägrar beakta den naturliga rening, som sker genom växtlighetens näringsupptag runt omkring ett avlopp, så åsamkas fastighetsägarna på landsbygden kostnader om minst 18-20 miljarder, utan att detta medför någon förbättring för vare sig miljön eller människors hälsa.

Vårt viktigaste krav är således att myndigheterna – i normalfallet – förlitar sig på naturens eviga kretslopp, där människors näringsintag lokalt återförs till markens växtlighet och därigenom får sin rening utan kostnadskrävande, energikrävande och kemikaliekrävande teknik.

Vi kräver också att den omvända bevisbördan inte skall användas mot enskilda fastighetsägare. Dessa är den svagare parten som lagen normalt skall skydda. Bevisbördan för påstådda olägenheter måste ligga på miljönämnden.”

Den nationella intresseföreningen för enskilda fastighetsägare bildades i Köping den 17 november 2019 och har medlemmar i hela landet.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.