Ny skola ska byggas i Osby

Osby • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Anledningen är att elevantalet ökar i Osby kommun samtidigt som lokalerna inte är tillräckliga och ändamålsenliga. Det är akut brist på grundskolelokaler i Osby tätort. I grunden ligger ett beslut i kommunfullmäktige den 12 december 2016.

– Vi vill skapa en ny skola i Osby tätort, en för klass 7-9, alternativt klass 1-6, säger Daniel Landin (S), ordförande i barn- och skolnämnden. Nu ska vi titta på lämpliga lokaler och nämnden gör bedömningen att skolan ska ligga i nära anslutning till stationen.

Nämnden bestämde vid sitt sammanträde i tisdags att skicka ärendet vidare och önskar att samhällsbyggnadsutskottet återkommer med förslag på lämplig placering. Enligt Daniel Landin kan det handla om nybygge eller att redan befintliga lokaler nyttjas, typ gamla Naturbruksgymnasiet.

– Men där behövs en ny matsal och ett nytt kök för att möta behoven, säger Daniel Landin.

Han säger också att det behövs kanske en omorganisering av antalet skolor i Osby tätort.

– Större enheter kan ha fördelar när det gäller att utnyttja resurser och skapa rena tjänster, exempelvis för särskolepersonal och skolhälsovården.

– Vi skulle kunna omorganisera skolenheterna så de omfattar två F-6 skolor och ett högstadium. Det är viktigt att vi kommer igång med att få en klar bild över hur vi ska organisera skolor och förskolor för att kunna fatta beslut. Om detta råder enighet i nämnden.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.