Nya nappatag bland regnbåge och öring

Osby Vattenytan i Storsjön krusas av aprilvinden.
Osby • Publicerad 22 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Johan Threms jobbar idag med sitt stora fiskeintresse vid Storsjön. Lillsjön och Ösjön i Gråshult. Foto: Helén Fingalsson
Johan Threms jobbar idag med sitt stora fiskeintresse vid Storsjön. Lillsjön och Ösjön i Gråshult. Foto: Helén Fingalsson

Vattenytan i Storsjön krusas av aprilvinden. Det var inte länge sedan isen släppte sitt grepp och Johan Threms som, från och med den här säsongen, övertagit fiskeverksamheten i Gråshult var orolig att premiären skulle behöva skjutas upp.Men solen och vårvindarna smälte isen och i lördags kom de första besökarna med sina flugfiskespön.Det märks på långt håll att Malmöbon Johan Threms har hittat sitt rätta element. Från att i många år i slips och kostym ha jobbat med försäjning har han nu dragit på sig tjock tröja och stövlar och gett sig ut i naturen.– För en Malmöbo känns det här exotiskt, säger han med ett brett leende.Fisket är däremot inget främmande för Johan Threms. Det har han sysslat med i 35 år.

Det var i samband med att han, sin vana trogen, skulle arrangera en landskamp i fiske mellan Sverige och Danmark som han kom i kontakt med Ekemölla sportfiske i Gråshult. Ägarna ville sälja och Johan Threms såg sin chans att förverkliga sin dröm.All mark såldes och Johan Threms hyr nu fiskedelen av den nye markägaren.– Det här ska bli norra Skånes bästa fiskeställe, konstaterar han och visar stolt upp övernattningsstuga, grillplats under tak, toaletter, fiskrenseri och fiskrök. Sammanlagt kan 12 personer övernatta i sängar, men fler får plats om man kan tänka sig en natt på luftmadrass eller i tält. Själv har han placerat sin husvagn intill sjöarna.

I Gråshult finns tre sjöar med regnbåge och öring i. Ett fiskekort innebär att man får ta med sig en fisk. Den som är en gambler kan släppa tillbaka sin fångade fisk och hoppas på att få en ännu större på kroken senare. Genomsnittsvikten ligger på två till två och ett halvt kilo per fisk, men det finns fiskar som väger upp till tio kilo.– Tanken är att det här ska vara en upplevelse, säger Johan Threms.Intresset är inte oväntat stort bland till exempel danskar och tyskar. Men även företag kan hyra sjöarna och ett samarbete med Naturbruksgymnasiet har inletts.– Jag funderar även på att arrangera nattfiske samt pimpelfiske när det ligger is på sjöarna.Han gillar att naturen och fiskesjöarna samspelar med varandra.– Härom morgonen såg jag en älg och jag har även sett tranor som har stannat och vilat på sin väg till Hornborgarsjön. Det är verkligen en rofylld plats.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.