Annons

Nya spår ska ge nya jobb

Satsning på 32 miljoner för att bygga ut järnvägsspår – företag i startgroparna för att nyanställa.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Osby • Publicerad 16 oktober 2014 • Uppdaterad 11 september 2023

Två, tre gånger i veckan kommer godståg på uppemot tio vagnar med leveranser till företag på industriområdet nordost om Osby tätort. Till stor del är det plåt från stålverken ute i Europa.Järnvägsrälsen som förgrenar sig ut från södra stambanan och in till företagen – i flera fall rakt in i industrilokalerna – byggdes i början av 1960-talet av Osby kommun, till en början för att företaget ATO Fritid skulle kunna klara sina leveranser. Men snart tillkom fler företag som nyttjade spåren. I dag finns en handfull företag som använder de så kallade industrispåren, varav AB Heinz Nilssons Plåtbearbetning är den största brukaren. Driften av spåren administreras av Osbytåg, en ekonomisk förening med både kommunen och ett antal företag på nordöstra industriområdet som delägare. För några år sedan insåg Osbytåg att spåren inte längre räckte till. Det behövdes en utbyggnad och kontakter togs med kommunpolitikerna.– Spåren byggdes för dåtidens behov, säger Gert Steneloo, styrelseordförande i Osbytåg.Det främsta problemet är att det bara går att köra in med mindre tågsätt med tiotalet vagnar på industrispåren i dag. Det hade behövts möjligheter att köra in med tåg på uppemot 45 vagnar. Idag går det heller inte att angöra industriområdet norrifrån, bara söderifrån, vilket också är en stor nackdel. Ett tredje problem är att det kan bli trafikstockningar på södra stambanan när godstågen ska växlas in på Osbys industrispår. Det förbigångsspår som används när snabbare tåg ska köra om långsammare blir blockerat och i framtiden kan Trafikverket mycket väl komma att begränsa godstågens möjlighet att använda förbigånsspåret.

Efter att ha utrett frågan under flera år har Osbys kommunpolitiker kommit fram till ett förslag som går ut på att lösa dessa problem genom att bygga ut spåren för 32 miljoner kronor, en satsning som ska finansieras genom upplåning. På måndag kommer kommunfullmäktige fatta det avgörande beslutet om projektet.

För AB Heinz Nilssons Plåtbearbetning är det av största vikt att fullmäktige säger ja. Företaget står nämligen inför en expansion och är helt beroende av att i framtiden kunna ta in större tågsätt.– Med utbyggnaden av industrispåren kan vi investera i två nya maskinlinjer, säger företagets vd Heinz Nilsson. Det handlar om 25 miljoner kronor och vi räknar med att kunna skapa 20 nya arbetstillfällen.Heinz Nilssons Plåtbearbetning tar emot plåt på stora rullar. Plåten klipps och spaltas innan den skickas vidare till kunder. Idag kan man bara ta emot plåt med en tjocklek på upp till 6 millimeter, men med de nya transportmöjligheterna ska man kunna ta emot plåt på uppemot 15 millimeter. Och då öppnas alltså nya affärsmöjligheter.Även på företaget Stålbolaget räknar man med att kunna genomföra satsningar som ger nya arbetstillfällen om industrispåren byggs ut. Dessutom finns det flera tomma lokaler med räls ända in under tak och med satsningen hoppas man kunna locka nya företag till Osby. För Gert Steneloo är noga med att påpeka att satsningen som kommunpolitikerna är på gång att klubba igenom inte bara ska gynna de företag som redan finns på nordöstra industriområdet. – Både vi och kommunen ser det som en framtidssatsning och en möjlighet att få fler företag till Osby. Speciellt med tanke på att vissa orter i närheten, såsom Markaryd, inte längre kan erbjuda järnvägsmöjligheter.– Vi ser möjligheten att göra Osby till ett logistikcenter.

Torbjörn Wester
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons