Nytt liv i Newmans hus

Osby • Publicerad 16 juni 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Pål Nilsson, Joel Fredriksson och Miriam Nilsson förbereder starten för det nya sociala företaget Canville.
Pål Nilsson, Joel Fredriksson och Miriam Nilsson förbereder starten för det nya sociala företaget Canville.

– Det blev som en explosion i mig, berättar Pål Nilsson om beskedet att det var möjligt att starta ett företag som skulle kunna göra samhällsnytta genom att hjälpa människor som stod långt från en allt tuffare arbetsmarknad.

– Jag visste att det var det här som jag ville göra i resten av livet.

Pusselbitarna har börjat falla på plats, men än återstår mycket jobb innan företaget Canvilles verksamhet kan vara igång.

I oktober i fjol blev Newmans stora gula fastighet på Kristianstadsgatan familjen Nilssons och i december gick flytten från Ljungbyhed till Osby.

Familjen har installerat sig i en stor lägenhet i samma byggnad. Här bor de nu tillsammans fyra barn.

Engagemanget för andra verkar vara naturligt. Av de fyra barnen är ett biologiskt medan de andra tre är familjehemsplacerade hos familjen.

– Men de kommer att bo hos oss till de är vuxna, förklarar Miriam Nilsson.

Miriam har nyligen avslutat sina läkarstudier och gör för närvarande sin AT-tjänst på Centralsjukhuset i Kristianstad. Med andra ord är det mer än fullt upp.

Trots det, är idéerna många och första steget är en second handbutik som beräknas kunna öppna i september.

Därefter är tanken att man både ska starta ett kafé samt kunna ta sig an visst legoarbete.

Den första delen av fastigheten som ska innehålla second handbutik håller som bäst på att målas och färdigställas. I angränsande lokal har redan ett litet berg av skänkta prylar börjat växa fram.

Pål Nilsson har fått bra respons från både kommunalråden och näringslivsutvecklaren i kommunen. Diskussioner har även förts med arbetsförmedlingen.

Fastigheten är som sagt stor och familjen hyr ut de övriga tre lägenheterna som finns i huset. Pingstkyrkan har hyrt den stora hallen under lång tid och det kommer de att fortsätta med.

Pål Nilsson är utbildad socialpedagog och har dessutom drivit eget företag tidigare. Det innebär att han redan har ett ben i den sociala verksamheten och ett i företagsamheten.

En sommar fylld med arbete väntar innan företaget kan ta emot personer som har behov av arbetsträning och praktik från arbetsförmedlingen och kommunen. Förhoppningen är att dessa personer ska kunna gå vidare till andra jobb på den öppna arbetsmarknaden eller kunna få fasta jobb i den här verksamheten.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.