Osby klättrar på miljörankingen

Osby Tar in 22 platser – men har fortfarande långt till toppen.
Osby • Publicerad 29 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Osby gör framsteg i sitt miljöarbete enligt en ny undersökning. Arkivbild
Osby gör framsteg i sitt miljöarbete enligt en ny undersökning. Arkivbild

När tidningen Aktuell Hållbarhet för åttonde gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete klättrar Osby kommun från plats 159 till 137.

– Vi gratulerar Osby kommun som klättrar från plats 159 i fjolårets rankning till plats 137 i år. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Enligt tidningen så visar granskningen att kommunerna är pådrivande i det svenska miljörarbetet med klimatmål som är mer ambitiösa än de nationella. Bland annat genom att införa en köttfri dag och genom att samla in matavfall.

Bästa miljökommunerna i Sverige är Västårs, Lomma och Upplands Väsby.

Kommunrakningen mäter aktivitet och ambition inom miljöarbetet och baseras delvis på enkäter som kommunerna själva svarar på om sitt miljöarbete.

Enligt Aktuell Hållbarhet har fyra av tio kommuner svarat att de har tuffare krav på utsläppsminskningar av växthusgaser än miljöberedningens förslag.

Granksningen visar också att på att andelen som har infört en köttfri dag i kommunens matserveringar har ökat med 80 procent på två år.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.