Perfekt stillhet i en unik storskog

Osby Först händer ingenting.
Osby • Publicerad 29 juli 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Tallarna har strävat mot himlen i 250 år. Snart är de där.
Tallarna har strävat mot himlen i 250 år. Snart är de där.

Först händer ingenting. Ett par minuter senare fortsätter ingenting att hända. En vägskylt berättar att Morfars väg går åt vänster. Det är själva tystnaden som leder fram till Nytebodaskogen. Det handlar om att gå på historisk mark. För 325 år sedan vimlade skogarna av snapphanar och friskyttar. Svenska soldater brände gårdar på löpande band.Spåren finns kvar i Örkeneds socken, den vidsträckta med 67 byar. De flesta så små att de knappt syns.Fjärran är stridslarm och oro numera. En fågel signalerar att en katt tassar omkring, det är allt.

Skylten mot Nyteboda- skogen visar att här finns något alldeles extra. Och det är sant. Nyteboda hyser södra Sveriges sista riktiga storskog, närmast en urskog med tallar upp emot 250 år gamla. 40 meter höga, i en evig strävan att nå himlen. En del ser nästan ut att lyckas. En gång tillhörde skogen Nytebodagården. 52 hektar. Svenska staten betalade blygsamma 87 000 kronor för den. Den perfekta stillheten fick man helt gratis.

Muntra röster hörs vid korsvägen mitt inne i skogen. Det är familjen Wiegart från Tyskland som njuter av ensamheten. Något helt unikt för dem, försäkrar de.Familjen har kommit för att uppleva vildmarken, för att kunna ströva fritt.- Vi vill visa barnen att sådant här finns. Att vi kan gå här för oss själva och att allt bara är tyst. Det är fantastiskt! Pappa Wiegart pekar på några omkullfallna trädstammar. Allt finns kvar, det multnar bara sakta bort. I Nyteboda lever skogen sitt eget liv.Rödhaken visar sig men av hackspett och kungsfågel syns inte en fjäder. Och mesarna har flytt fältet.

Det är inte ofarligt att njuta av stillheten i Nyteboda. Blåsiga dagar ombeds folk att inte vistas i naturreservatet. Men när frid råder även i tallkronorna kan man hitta både linnéa och barrskogs- orkidé här. Fast då får man titta mycket noga.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.