Pustar ut efter lyckad bokrea

Osby • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Bokrean började den 25 februari och brukar pågå i två veckor. Liselotte Olsson, som driver bokhandeln i Osby, är nöjd med årets resultat. FOTO: SUSANNE GÄRE
Bokrean började den 25 februari och brukar pågå i två veckor. Liselotte Olsson, som driver bokhandeln i Osby, är nöjd med årets resultat. FOTO: SUSANNE GÄRE

Bokrean är visserligen slut för i år men i bokhandeln i Osby finns fortfarande några böcker kvar till reapris. Hon berättar att den bok som gick bäst i år på rean var Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk. Den är skriven av Patrik Svensson, som vann Augustpriset 2019 i den facklitterära klassen.

Boken kom ut 2019 och var redan på årets rea. Hur kan det komma sig?

– Vår affärskedja förhandlar med förlagen som erbjuder nya titlar och vi får köpa in en viss kvot till reapris.

Kvoten gick åt i bokhandeln i Osby. Däremot fick affären samma erbjudande vad gäller boken Knutby skriven av Jonas Bonnier.

– Den var inte lika populär, säger Liselotte Olsson.

Många deckare har också gått bra.

– Vi har sålt fler deckare i år och färre romaner.

En annan hit under årets bokrea är Digitant – din värld till den digitala världen.

– Vi fick ett begränsat antal och den gick inte att beställa om. Men den tar upp ett hett ämne och många äldre vill hänga med och lära sig.

– Men i år har man inte sett så mycket i media om bokhandeln, konstaterar Liselotte Olsson. Vare sig lokalt eller regionalt.

Närmast laddar Liselotte Olsson för medverkan i en föreläsning den 19 mars som bokhandeln och Osby bibliotek arrangerar. Titeln på föreläsningen är Cancer är inte hela berättelsen, vilket också är titeln på den bok som Christin Ekstrand Simryd skrivit. Hon föreläser om sin bok som hon skrev efter att själv gått igenom en cancersjukdom.

– Och till hösten blir det en ny bokmässa, avslöjar Liselotte Olsson. Borgen är bokad den 17 oktober, så jag har börjat spåna på innehållet.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.