En timme innan öppning doftar det bröd och kanel utanför handelsboden. Raphael Bartke har varit här sedan klockan fem när bakningen startar på fredagar.
Loshult handelsbod, och bageriet som är populärt hos både närboende och långväga kunder, ska nu bli hans heltidssysselsättning.
Raphael Bartke hade länge funderat på att säga upp sig för att ägna sig åt det egna företaget på heltid. Att beslutet blev av nu beror på att han i våras diagnosticerades med diabetes typ 2.
– Jag har haft en rätt svår tid hälsomässigt och var sjukskriven i somras, berättar han över en kopp nybryggt kaffe.
Läkaren sade att han måste trappa ner och tänka på hälsan.
– Så jag började tänka: Vad brinner jag för? Vad är min passion? Hur kan jag fortsätta mitt liv på ett lite mer balanserat sätt? I vilket område kan jag bäst göra en skillnad?
Svaret fann han i handelsboden som han och sambon Salli Partanen byggt upp de senaste åren och de andra projekt som han driver inom företaget Casa Bartke AB.
– På Ikea museum var jag under sex år som jag verkligen älskade. Men jag kände också att det kanske är tid att lämna över till någon annan, berättar han.
”Musik ligger i mitt hjärta. Det finns så många som är mycket bättre än jag på att spela så jag vill i stället stödja dem så att de får en plattform och kurera en helhetsupplevelse som är visuellt och akustiskt tilltalande.”Raphael Bartke, Loshult handelsbod
Vi sitter mittemot den gamla disken som finns bevarad från den tidigare handelsboden som låg här fram till 1994. Där bakom är morgonbaket i full gång och bröd packas in i påsar.
– Den hjälp jag kan ge här är unik, säger Raphael Bartke.
Det har gått åt många kvällar och helger att driva företaget vid sidan av ett heltidsjobb. Paret har gjort all restaurering av byggnaden själva. Samtidigt har verksamheten vuxit. När Raphael Bartke ansluter på heltid blir de fyra anställda i företaget. Ytterligare sex jobbar som timanställda.
Raphael Bartke vill nu ägna sig helhjärtat åt det och satsa på att utveckla alla projekt de har.
– Vi stödjer också samhället. De som finns runtomkring och producerar något som vi tycker om. Vi hade grönsaker som vi sålde under sommaren som vi vill bjuda folk på. Vi var en handelsbod under många, många år och vi vill lite gå tillbaka till det här att man kan köpa mjölk, ägg, bröd och så klart ta sig en fika.
Nyligen har de även börjat sälja hantverksprodukter, bland annat renskinn och små askar i björkbark. Till nästa år planerar de att satsa mer på evenemang för grupper och företag, och så livemusik – en av Raphael Bartkes stora passioner. Musiken har han med sig från barnsben – hans mamma var operasångerska och hans pappa spelade cello i symfoniorkester.
– Musik ligger i mitt hjärta. Det finns så många som är mycket bättre än jag på att spela så jag vill i stället stödja dem så att de får en plattform och kurera en helhetsupplevelse som är visuellt och akustiskt tilltalande.
Musikevenemangen ska enligt Raphael Bartke inte bli fler – de arrangerar redan cirka ett i kvartalet – men det ska bli högre kvalitet och mer kringarrangemang. Och han har redan säkrat en drömbokning.
I juni ska det danska bandet Efterklang komma till Loshult för sitt årliga evenemang ”Efterklangs Sommartræf”, något de tidigare har hållit på Møn i Danmark. De spelar en stor sommarkonsert på en plats och stannar där i en vecka. Samtidigt bjuder de med sig cirka tio andra musiker som också uppträder. Det hela blir som en liten festival och planeras nu alltså i Loshult till helgen före midsommar.
– Det är en dröm att få starta upp med dem, säger Raphael Bartke som redan 2020 hade funderingar på att starta en festival.
Det blir konserter i danspaviljongen, församlingshemmet, kyrkan, och en akustisk session ute i skogen.
– Man kan säga att vi aktiverar hela byn och bjuder de som kommer hit på en helhetsupplevelse.
”Med allt som pågår med råvarupriser som stiger men också el som är häftigt dyr så är planen att ha stora ugnen igång en gång i veckan. Fredagen har etablerat sig på ett bra sätt så vi gör all omsättning den dagen.”Raphael Bartke, Loshult handelsbod
I bageriet går ugnen varm. Då och då börjar en kökstimer pipa frenetiskt och nybakta bullar plockas ut ur ugnen.
Även om Raphael Bartke säger att det känns fantastiskt att sluta och lägga krafterna på handelsboden lyser han upp när han pratar om tiden på Ikea. Där har han jobbat hela sitt yrkesliv – de senaste 25 åren. Han började i Tyskland som inredare på ett varuhus och har sedan arbetat med bland annat marknadsföring, köksbroschyrer och produktutveckling. Under några år var han en extern konsult som reste runt i världen för att inreda nya Ikeavaruhus.
– Det var ett fantastiskt uppdrag, säger han.
– Vi gjorde hembesök hos helt vanliga människor för att förstå vilka drömmar de har och vilka de största frustrationerna i vardagen var, och se hur vi kan lösa dem med Ikeas kunskap och produkter, så att de hittar rätt inredningshjälp anpassad för en lokal marknad.
Raphael Bartke rekryterades sedan till Älmhult för att hjälpa till med köksinredning och kökskatalogen.
– Mat går som en röd linje genom hela mitt liv, konstaterar han.
Sedan var han med och startade upp Ikea museum när det öppnade 2016.
Ungefär samtidigt köpte han och sambon den gamla handelsboden i Loshult där de öppnade sitt bageri.
För bageriet finns det inga nya planer för 2023 – här ska allt fortsätta som vanligt med beställning, leveranser och bakförberedelser under veckan och försäljning på fredagar.
– Med allt som pågår med råvarupriser som stiger men också el som är häftigt dyr så är planen att ha stora ugnen igång en gång i veckan. Fredagen har etablerat sig på ett bra sätt så vi gör all omsättning den dagen.
Dessutom är det långa förberedelser med surdegsbak.
– På onsdagar börjar processen med surdegsbrödet som tar sin tid så det är en skatt för oss att ha möjlighet med en dag per veckan som öppningstid.
Redan klockan halv tolv rycker några kunder i den olåsta dörren.
– Det är inte öppet än tyvärr. Det är klockan tolv som gäller. Det luktar redan gott, jag vet, ropar Raphael Bartke glatt till kunderna.