Så förändras livet i hemmet
Rum
– Vi blev nog själva lite förvånade över resultaten i de här intervjuerna. Väldigt, väldigt många människor ser inte längre hemmet som den självklara platsen där man känner sig hemma. Man förknippar i stället hemmet med den plats där man känner sig hemma, där man har bra relationer, där man känner sig trygg och är på ofta. Det kan faktiskt lika gärna vara arbetsplatsen.
Saker
– En trend som vi ser är att färre ser saker som statussymboler och fler och fler börjar förhålla sig positivt till saker som man associerar med saker som man tycker om att göra. Om man tycker om att cykla och vara ute i naturen så har man väldigt positiva känslor till sin cykel. Lagar man mat så förhåller man sig positivt till sakerna man använder i köket. Samtidigt börjar fler ifrågasätta om man ska ha så mycket saker i sitt hem och eftersom många flyttar blir sakerna en belastning.
Relationer
– En intressant sak ur hemmets synvinkel är att många lever i dag på väldigt små ytor och man ser alla möjliga konstellationer. Vi tittar då på hur man kan leva på liten yta och samtidigt få relationerna att fungera. Många svarade här att de vill ha avskilda områden och om de fick önska sig något i hemmet så var en timma i ensamhet högt upp på listan. Framförallt i Asien så ansåg många att det var viktigare med wifi-uppkoppling än en yta där man kan umgås med sina nära och kära.
Platser
– Detta rör framförallt vilka känslor som hemmet innebär för oss, hur vi relaterar till dofter och hur vi använder våra sinnen. Det är ett område som vi vill utforska mycket mer och är en viktigt del i vad som gör ens hem. 40 procent svarade att de tydligt kan identifiera sitt hem på en doft och många minns till exempel precis hur mormors hem doftade. Jag tror att vi på Ikea har undervärderat den här betydelsen.