SJ följde bara sina vanliga rutiner

Osby Det säger Björn Nilsson, VD på SJ Norrlandståg med anledning av att nio asylsökande syrier, bland dem två små barn, tvingades att lämna nattåget mellan Malmö och Stockholm och tillbringa en natt i en hiss vid järnvägsstationen i Osby.
Osby • Publicerad 29 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Det säger Björn Nilsson, VD på SJ Norrlandståg med anledning av att nio asylsökande syrier, bland dem två små barn, tvingades att lämna nattåget mellan Malmö och Stockholm och tillbringa en natt i en hiss vid järnvägsstationen i Osby. Poliser, som på morgonen tillsammans med socialförvaltningen, fick ta hand om gruppen uttalade kritik mot att tågpersonalen inte hade larmat dem om situationen.

Men SJ slår ifrån sig kritiken.– Gruppen, som klev på i Hässleholm hade inga biljetter. De som inte kan uppvisa giltigt färddokument avvisas. Det gäller för alla.– Och det gick inte, menar Björn Nilsson, att se om de nio personerna kunde vara i en utsatt situation.– Det fanns ingen anledning för oss att kontakta polisen. Det hela var enligt tjänstgörande tågpersonal mycket odramatiskt. Personerna lämnade tåget utan protester.

– Vi måste ha mer information för att kunna handla annorlunda. Det här var helt enligt de regler som gäller.Händelsen utspelade sig på nattåget mellan Malmö och Stockholm. Tåget, som annars inte stannar i Osby ska ha avgått från Malmö vid 23-tiden.I Osby visste syrierna inte vart de skulle vända sig. De övernattade i en hiss innan de tidigt på måndagsmorgonen fick hjälp att kontakta polisen i Osby för att sedan resa tillbaka till Malmö.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.