Spännande fynd och massa skräp

Osby • Publicerad 18 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Redan på en träning tidigt i förra veckan började förberedelserna för insatsen genom att genomföra Städa Sveriges städutbildning.

Det är Städa Sverige som tillsammans med Ica stiftelsen genomför ett landsomfattande städsamarbete under parollen Klara, färdiga, städa!

Efter avslutad skoldag i onsdags samlades Lönsboda GoIFs P14/P15 lag för att bege sig mot Hjärtasjön för att utföra sitt stora städuppdrag. De började med ett gemensamt mellanmål och delade in sig i grupper.

– Alla spelare, föräldrar och syskon var laddade, säger Johan Frieberg, tränare i Lönsboda GoIF.

Grupp ett tog varvet runt hela Hjärtasjön, grupp två vägen som leder till sjön och grupp tre stranden och gräsytorna kring torpet.

Efter dryga två timmars städning var både stig, väg och strand rent från skräp.

På området, som såg välstädat ut redan vid ankomsten, lyckades grupperna samla in elva stora säckar med skräp och otroligt många fimpar och snuspåsar. Men även en del andra mer spännande fynd gjordes som ett par glasögon, ett fågelhuvud och två meter kopparrör.

Kvällen avslutades med grillning. Ica Nära Lönsboda stod för både mellanmål och grillningen.

Kampanjen inleddes helgen den 8-9 juni och ska i första rundan pågå till halva juni. Sedan blir det en period i höst också, den 21 september till den 6 oktober. Det innebär att nedskräpningen ska bekämpas under totalt sex helger i juni och september.

Målsättningen är att 2 000 ungdomar från ett 100-tal idrottsföreningar på olika orter ska delta tillsammans med lokala ICA-handlare, som säljer sin miljökasse.

Under 2019 fokuserar projektet på vattennära områden – det kan exempelvis vara städningar längs en å, en kuststräcka eller på och omkring den lokala stranden.

bild 1/5
Melker Liljedahl gjorde fina fynd. 		   Foto: Privat
Casper Jönsson en av deltagarna som städade runt Hjärtasjön.        FOTO: PRIVAT
Stolta städare från vänster: Akram Dawod, Lukas Bengtsson, Noel Näslund, Melker Liljedahl, Albert Svensson, Felix Hofflander, Abdulah Muhammed, Roudi Dawod, Oscar Frieberg, Rickard Holmgren och Casper Jönsson. 	         FOTO: PRIVAT
Melker Liljedahl gjorde fina fynd. 		   Foto: Privat
Casper Jönsson en av deltagarna som städade runt Hjärtasjön.        FOTO: PRIVAT
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.