Stort utsläpp av fosfor

Osby När personal kom dit visade det sig att en axel till en valsluftare brutits av.
Osby • Publicerad 15 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Ett maskinfel i reningsverket gör att gränsvärdena av bland annat fosfor inte kommer att hållas. FOTO: Anders Thall
Ett maskinfel i reningsverket gör att gränsvärdena av bland annat fosfor inte kommer att hållas. FOTO: Anders Thall

När personal kom dit visade det sig att en axel till en valsluftare brutits av. Det är en maskin som kan liknas vid en borste på en biltvätt och som piskar avloppsvattnet för att syresätta det.

Kommunen gjorde en anmälan till länsstyrelsen, som är tillsyningsmyndighet och ska se till att uppställda gränsvärdena hålls.– Vi kommer antagligen att släppa ut mer fosfor och syreupptagande ämnen än våra godkända utsläppsvärden, säger Lars Svensson, kommunens VA-ansvarige.Vattnet från reningsanläggningen rinner ut i Skräbeån för att hamna i Immeln.Lars Svensson tror inte att utsläppen kommer att påverka naturen.

I dag kommer kommunen att starta ett provtagningsprogram för att följa utvecklingen av utsläppen.Cirka 800 000 kubikmeter vatten går årligen genom reningsanläggningen. Av detta är det ungefär 250 000 kubikmeter som är avloppsvatten, resten är dagvatten.Uppemot 20 procent av vattnet som går in i reningsprocessen påverkas av helgens haveri.

Det kommer inte att bli några restriktioner under tiden avloppsreningen inte fungerar.Lars Svensson uppskattar att haveriet kommer att kosta 300 000 kronor, men då kommer reningsverket att utrustas med en luftanordning som är modernare och betydligt energieffektivare.

andtha
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.