Tomteverkstad året runt

Osby Redan efter några steg in på dagcentret i Osby möts jag av flera breda leenden.
Osby • Publicerad 7 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
jobbar de inom omsorgen med att fylla små färgburkar och förpacka dem. Amanda Öhman skruvar på lock.
jobbar de inom omsorgen med att fylla små färgburkar och förpacka dem. Amanda Öhman skruvar på lock.

Redan efter några steg in på dagcentret i Osby möts jag av flera breda leenden. Det tar inte lång stund innan de som deltar i den dagliga verksamheten visat runt och på sitt eget sätt förklarat vad de gör och hur deras dagar ser ut. Dagcentret är en daglig verksamhet för personer med olika former av funktionshinder. Här finns en möjlighet att utvecklas och att känna närhet och glädje tillsammans med andra.

Det kan handla om sjukgymnastik, simhallsbesök, träning i kommunikation samt olika sociala och kulturella aktiviteter. Men bakom dagcentrets väggar pågår även en verksamhet som inte är lika bekant. Det handlar om enklare legoarbeten åt olika företag. I ett av rummen påminner miljön om en riktig tomteverkstad.

På ett band kommer små plastburkar åkande. De fylls med allmogeblå färg, lock skruvas på, etiketter klistras dit och burkarna förpackas i små lådor för vidare transport till grossisten.– Det här är jätteroligt, konstaterar Amanda Öhman som för dagen har ansvaret för att skruva på locken. Jag tycker att guld är den allra vackraste färgen. Hon förklarar att det är viktigt att skruva åt locken ordentligt så att burkarna inte läcker. Dessutom har hon noga koll på att inga burkar missas. I andra änden sitter Frida Schölin och packar burkarna i kartonger som Thomas Värn i sin tur vikt ihop.

Vid ena väggen står flera hinkar med olika färgblandningar. Uppgiften är att se till att färgen hamnar i burkarna som sedan säljs i allt från Rustas olika butiker till Gekås i Ullared. Fram till februari ska inte mindre än 18 000 burkar levereras. Arbetsuppgifterna fungerar inte bara som träning i det vardagliga livet.

Den ersättning som kommunen får för arbetet innebär nämligen en rejäl guldkant på servicecentret.En TV, modell större, har införskaffats och förra året kunde hela gruppen åka till Kreativum i Karlshamn. Nästa sparprojekt är en dator. 

Det här är saker som annars inte hade varit en självklarhet med en ansträngd kommunal budget. Efter förmiddagens jobb samlas alla för gemensam lunch. Därefter blir det en välbehövlig vilostund. De flesta sträcker ut sig i soffor och drar en filt över sig. Det råder en varm och rofylld stämning. Även personalen ser det positiva med att de som är inskrivna inom omsorgen får ta del av vanliga arbetsuppgifter och samtidigt se att det genererar en belöning i andra änden.– Det här är riktigt teamwork, konstaterar de.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.