”Trött redan i första backen”

Osby Nio mil på skidor tycker nog de flesta är en fruktansvärt lång sträcka.
Osby • Publicerad 1 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Bengt Olsson kör sitt 30:e vasalopp.
Bengt Olsson kör sitt 30:e vasalopp.

Nio mil på skidor tycker nog de flesta är en fruktansvärt lång sträcka. Något som till och med 30-faldige Vasaloppsåkaren Bengt Olsson håller med om.– Det har hänt att jag varit trött redan i första backen. Att då se skylten som visar att det återstår 87 kilometer till målet i Mora känns hårt.

Bengt Olsson, som representerar OK Gynge i Osby, körde sitt första Vasalopp redan 1977. Sedan dess har det rullat på och på söndag är det 30:e gången Olsson beträder det nio mil långa skidspåret mellan Sälen och Mora.– Har missat några lopp på grund av skador plus att loppet 1990 blev inställt på grund av mildväder, berättar Bengt som kommer till årets lopp väl förberedd.

– Då det varit en bra och gynnsam vinter har det blivit betydligt över 100 mil skidåkning på snö. Vem var det som fick dig att börja köra Vasaloppet?– Det var min bror Tryggve som lockade mig till att köra det första loppet. Efter det hängde jag med några fotbollskompisar från Ignaberga med Mats Månsson i spetsen.

Då var Bengt redan fyllda 30 år, men det skulle visa sig att han hade oanade talanger i den för de flesta skåningar obekväma sporten.Efter den blygsamma debuten 1977 med placering 3111 har Bengt 19 gånger varit bland de tusen främsta i resultatlistan. Fyra gånger har han placerat sig bland de femhundra bästa och lika många gånger har han kört de nio milen under fem timmar.– Har räknat ut att snittplaceringen är 981 och snittiden 5 timmar och 31 minuter.

Bästa tiden gjorde Bengt som nybliven 50-åring 1998 då han bokstavligen flög fram i spåren och gick i mål på rekordtiden 4.28,06. Det loppet är för övrigt det snabbaste någonsin. Peter Göranssons segertid på 3 timmar och 37 minuter står sig än i dag.– Var nära det skånska rekordet i det loppet men Robert Johansson slog mig med 50 sekunder, minns Bengt som stått i första startled vid ett flertal tillfällen.

Hur ser årets Vasaloppshelg ut?– På fredag morgon blir det buss med andra skånska Vasaloppslöpare upp till Lima där vi bor i Sixten Jernbergs gamla stugby. Efter målgång i Mora sover vi över i en skola och åker sedan hem igen på måndagen.Hur laddar du inför loppet?– Krånglar inte till det med någon särskild kost. Äter och dricker bara lite mer dagarna innan loppet.

Vallningen?– Man måste förstås ha bra fäste, men samtidigt är det viktigt med optimalt glid.Framtiden som skidåkare?– Kommer att köra Vasaloppet så länge jag kan åka på en hygglig tid.– Sedan skulle jag också vilja prova på att åka några långlopp utomlands. Har planer på att köra de klassiska långloppen Marcialonga i Italien och Dolomiten Lauf i Österrike.

Med sig i spåren på söndag har Bengt klubbkamraterna Martin Andersson, Per Andersson, Stellan Christiansson, Tommy Hagberg, Christina Johnsson, Eva Karlsson, Jerker Petersson och Ann-Ki Pålbrink. Som knappast lär se röken av Bengt förrän vid målgången då han som vanligt nyduschad tar emot sin kamrater.Eller som en av hans kvinnliga klubbkamrater sa i vallaboden.– Bengt har brått till målet då han inte vill missa Vasaloppsdansen i Moraparken.

Något han gör alldeles rätt i då det i år är topporkestern Drifters som står för dansmusiken.Om ni via televisionen följer Vasaloppet på söndag förmiddag och vill få en skymt av Bengt Olsson så håll utkik efter åkaren med nummer 3061. Eller så går det att följa honom på Vasaloppets hemsida. Där kan man för övrigt ha järnkoll på samtliga skidlöpare då alla är utrustade med datachip.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.