Wisti på spaning efter diakoni i Osby

OSBY Kent Wistis bilder och humoristiska/filosofiska/satiriska tankar har ni kanske tagit del av i bland annat sociala medier. I kyrkan i Osby kan ni nu se verk av Wisti som bygger på bibelord. Utställningen Som en rörelse – på spaning efter diakoni i vår tid vill skapa möjligheter att reflektera över diakoni i dag.
Osby • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Som en rörelse är ett projekt som utöver vandringsutställningen med Wistis bilder inkluderar en bok med samma namn.

Förutom Wisti är det diakonerna Karin Ahlqvist

och Charlotte Säll från Växjö stift respektive Värnamo pastorat som driver projektet.

Nu har det nått Osby och från och med den här veckan finns bilderna med tillhörande bibelord att beskåda i kyrkan.

– Diakoni behöver lyftas upp. Det handlar om alla människor, om synen på medmänniskor och synen på den som har det svårt, säger Brittalena Ljunggren, ordförande i församlingsrådet som tagit utställningen till Osby.

I projektet beskrivs diakonin som ”modig till sitt väsen, den vågar se till sin nästa och den utmanar oss. Diakonin är levande, den är inte dogm, dess uppgift är att gå utanför ramarna – levd medmänsklighet”.

Det diakonala arbetet ses som en möjlighet att ”återerövra hoppet för Svenska kyrkan, att få tillbaka kraft och entusiasm”.

Utställningen pågår hela mars månad och som final kommer Kent Wisti till Osby den 30 mars för en församlingsträff klockan 18.30. Rubriken är Ork att leva, mod att dö.

Wisti – präst, målare, grafiker, författare och satirtecknare – har gjort sig ett namn bland annat genom att i ord och bild kommentera och kritisera dagens samhälle med kärnfulla och humoristiska tankar. Hans vassa satirteckningar – ofta i form av en stiliserad gubbe mot blekgul bakgrund tillsammans med en kortfattad text – sprids flitigt på sociala medier.

bild 1/2
Kent Wisti. ARKIVBILD
Brittalena Ljungman, ordförande i församlingsrådet, synar en av Kent Wistis målningar.
Kent Wisti. ARKIVBILD
Brittalena Ljungman, ordförande i församlingsrådet, synar en av Kent Wistis målningar.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.