Cancerbeskedet präglade hela 2019: Ett riktigt skitår

ÖSTRA GÖINGE Kommunalrådet Patric Åberg (M) om tillvaron i skuggan av fruns sjukdom.
Östra Göinge • Publicerad 4 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Patric Åberg (M). FOTO: PETER PAULSSON
Patric Åberg (M). FOTO: PETER PAULSSON

Det är som kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge Patric Åberg (M) sitter på sitt kontor på kommunhuset och ska försöka se tillbaka på 2019 och blicka framåt mot 2020.

Och visst, så småningom kommer han in på satsningar i äldrevården och utmaningar på arbetsmarknaden (se annan artikel).

Men det är omöjligt för honom att ge sin bild av 2019 utan att börja med det personliga. Det som präglat hans tillvaro mer än något annat. Det som får honom att slå fast att 2019 varit ”det värsta året hittills”.

Hans fru drabbades av cancer.

Efter det där beskedet på annandagen fick Patrics fru Emma cancerdiagnosen i februari.

– Jag var i Stockholm. Då ringde Emma och sa att hon fått livmoderhalscancer. Det har så klart påverkat oss jättemycket, säger Åberg.

– Det har varit tufft för mig att stå bredvid när min fru varit sjuk, men det är ju inget i jämförelse med vad Emma har gått och går igenom just nu. Hon har visat en enorm styrka i allt detta.

När Norra Skåne träffar Åberg i samband med att 2019 ska bli 2020 berättar han att hans fru är färdigbehandlad.

Beskeden efter behandlingen har hittills varit positiva, men Åberg påpekar att det kommer att dröja innan paret kan andas ut. Om man någonsin kan andas ut efter att ha gått igenom något sådant här.

– Under fem år kommer hon att kallas till regelbundna provtagningar. I samband med varje provtagning blir det en liten krasch. När man väntar på beskedet, väntar på svaren från provtagningen ... det är tufft, då är man skör.

Med en ettårig son och en fru som kämpade mot cancer försökte Åberg samtidigt hantera uppdraget som kommunalråd i Östra Göinge under fjolåret. Han kan inte riktigt förklara hur det gick till.

– Hela året är lite ... dimmigt när man försöker tänka tillbaka. Föräldrar och svärföräldrar har stöttat massor. Jag vill passa på att hylla vården med fantastiska läkare. Och vi har fått mycket stöd från alla håll, alla har visat stor förståelse.

– Det har nog hjälpt att jag har åtta års erfarenhet av att vara KSO (kommunstyrelsens ordförande) och att vi har en så bra och välfungerande organisation i kommunen. Daniel Jönsson (M), vice ordförande i KS, har klivit fram, det har varit skönt att ha honom att lämna över en del till, säger Åberg, som var pappaledig i somras.

– Men ett sådant här uppdrag, det är ändå inget man riktigt kan släppa, man är alltid i tjänst. Jag har en pliktkänsla. Jag har varit hemma mer, men då har man ändå försökt sköta det viktigaste hemifrån. Det sliter, allting har varit supertufft.

Efter ”ett riktigt skitår” privat försöker Åberg blicka framåt.

– 2019 vill jag helst bara glömma. Försöka vända blad och titta framåt.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.