Annons

Göteborg vill lära sig om integration från Östra Göinges förskolor

På måndagen fick förskolorna i Östra Göinge kommun ”finbesök” från storstaden.
Förskolepedagoger från Göteborg besökte Smedjebackens förskola i Sibbhult och Ekebackens förskola i Broby för att se och inspireras av hur de arbetar med läromiljöer och språkutveckling.
– Det är väldigt ärofullt, säger Jessica Dribe Berntsson.
Sibbhult • Publicerad 3 november 2022
Jessica Dribe Berntsson och Susanne Ellerström tog emot förskolepedagogerna från Göteborg och guidade dem genom alla Smedjebackens läromiljöer.
Jessica Dribe Berntsson och Susanne Ellerström tog emot förskolepedagogerna från Göteborg och guidade dem genom alla Smedjebackens läromiljöer.Foto: Mikael Persson

Sedan två år tillbaka har Östra Göinge kommun tagit ett stort helhetsgrepp för att förbättra skolresultaten i kommunen. I höstas sjösattes projektet Skolresan 2030, vars mål är att det genomsnittliga meritvärdet för eleverna som går ut årskurs 9 ska ligga på 230 meritpoäng – år 2030.

Projektet genomsyrar alla delar av skolan i kommunen och har fokus på framtidsdrömmar, läsning och en trygg och säker skola.

Annons

Men på kommunens förskolor har man redan länge arbetat med skolutveckling internt.

Språkutvecklingen är i fokus i alla delar på Smedjebackens förskola.
Språkutvecklingen är i fokus i alla delar på Smedjebackens förskola.Foto: Mikael Persson

Sedan förra våren har man i kommunens alla förskolor haft ett särskilt fokus på språkutvecklande läromiljöer, i ett samarbete med Skolverket.

Syftet är att barnen ska bli bättre förberedda inför grundskolan, språkmässigt.

Jessica Dribe Berntsson, förskolelärare och utvecklingspedagog på Smedjebackens förskola.
Jessica Dribe Berntsson, förskolelärare och utvecklingspedagog på Smedjebackens förskola.Foto: Mikael Persson

På förskolorna är avdelningarna uppdelade i olika miljöer – med ett pedagogiskt tänk i varje del, nära kopplat till språkutveckling.

– Vi synliggör språket, men det är också ett led i att kunna göra språket tillgängligt för alla, att man värderar alla lika högt. Man visar att det finns ett värde i andra språk och att det är viktigt och värdefullt. Vi lär av varandra, och barnen får vara med, säger Jessica Dribe Berntsson, förskolelärare och utvecklingspedagog på Smedjebackens förskola.

Från Göteborg till Sibbhult. Daniel Jönsson Lyckestam (M) var glad över att Östra Göinge fick möjlighet att berätta och visa hur de tar sig an utmaningarna med skolan.
Från Göteborg till Sibbhult. Daniel Jönsson Lyckestam (M) var glad över att Östra Göinge fick möjlighet att berätta och visa hur de tar sig an utmaningarna med skolan.Foto: Mikael Persson

Arbetet har nu rönt nationellt intresse. Göteborgs stad fick nys om det och skickade en förfrågan om att få komma på besök för att se hur de arbetar i Östra Göinge.

– De tog kontakt med rektorn på Smedjebacken och Ekebacken och ville komma och titta hur vi jobbar med språkutvecklande läromiljöer, och vår process. De är precis i början av sin process och vill jobba vidare med sina läromiljöer, men har kört fast lite. Man blir ofta ganska hemmablind i den miljön och det material man har, säger Susanne Ellerström, didaktiker Östra Göinge kommun.

Förskolepedagogerna från Göteborg välkomnades och fick under måndagen en rundtur på både Smedjebacken och Ekebackens förskolor. Därefter väntades lunch på Broby Gästis innan dagen fortsatte på Kulturhuset i Broby med samtal, diskussioner och en föreläsning om Skolresan 2030 med Daniel Jönsson Lyckestam (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge.

Jessica Dribe Berntsson visar utebiblioteket på Smedjebackens förskola. En av de språkutvecklande läromiljöerna.
Jessica Dribe Berntsson visar utebiblioteket på Smedjebackens förskola. En av de språkutvecklande läromiljöerna.Foto: Mikael Persson

Jessica Dribe Berntsson är glad över att deras arbete uppmärksammas.

– Det är väldigt ärofullt får man väl säga, jag menar stora Göteborgs stad och lilla Östra Göinge kommun, säger Jessica Dribe Berntsson.

Annons

– Man kunde också se att mycket av det vi berättade om som vi jobbar med här, det jobbar de inte alls med. Tänk då hur långt fram vi har kommit i utvecklingen, och att vi faktiskt kan få sträcka på oss och visa det, det här jobbar vi med varje dag, säger Susanne Ellerström.

– Det är också nyttigt för oss att tänka efter, hur långt har vi kommit. Vi kan ju se en resa som vi har gjort genom de här senaste åren. Saker som jag berättade att vi jobbade med har vi kanske gjort sedan 2017, och då är det inte att man alltid reflekterar över de bra saker som man faktiskt har gjort, säger Jessica Dribe Berntsson.

Besökarna från Göteborg lyssnade intensivt och ställde mycket frågor under besöket.
Besökarna från Göteborg lyssnade intensivt och ställde mycket frågor under besöket.Foto: Mikael Persson

Även Daniel Jönsson Lyckestam (M) är mycket glad över besöket från storstaden.

– Det är väldigt roligt att det arbetet uppmärksammas, speciellt när det är en stor stad som Göteborg, samtidigt som det förpliktigar oss att fortsätta med arbetet vi gör. Det är jätteroligt att vi ligger i framkant med någonting, säger han och tillägger:

– Vi är inte i mål än, men på rätt väg.

Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons