Han berättade om Broby sanatorium

Östra Göinge • Publicerad 7 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Författare, dramatiker och föredragshållare. Henrik Valentin rör sig inom och mellan många olika områden.

På lördagen besökte han Brobysjukhuset eller som det en gång hette; Broby sanatorium, för att tala om just sanatorier och folksjukdomen tuberkulos under rubriken Ohälsan tiger still.

– Ett väldigt unikt tillfälle, det är första gången jag håller föredrag inne på ett gammalt sanatorium, säger Henrik Valentin som under tre års tid framträtt med föredraget på orter i hela landet.

Hans egen ingång till ämnet går via hans svärföräldrar. Svärföräldrarna träffades en gång i tiden på Furs sanatorium i Blekinge och för drygt tre år sedan följde han själv med dit och tittade.

– Själva situationen att befinna sig på en sådan plats grep mig väldigt starkt. Och när svärmor sedan frågade mig om jag inte kunde göra något med ämnet så kändes det självklart, berättar han.

Att ha minnen, upplevelser och historia kopplat till tuberkulos och sanatorier är han knappast ensam om. Sjukdomen var utbredd under förra seklets första hälft och Valentin använder själv ordet ”folksjukdom”. Sanatorier uppfördes då på många håll i landet och var med dåtidens mått mätt ofta påkostade.

– Tanken var att bota sjukdomen genom att stärka immunförsvaret. Mediciner kom inte förrän senare, säger han.

I Broby invigdes sanatoriet 1913 och för arkitekturen stod kände Ivar Tengbom, som senare kom att rita bland annat Stockholms konserthus.

– Tengbom var själv drabbad av tuberkulos, så han hade ett lite mer privat intresse i frågan, säger Valentin.

Patientödena är många till antalet och Henrik Valentin berättar om en drös olika exempel. Han nämner bland annat barnet och pappan som under två års tid befann sig på samma sanatorium, men på olika avdelningar. De sågs inte en enda gång under vistelsen och till sist dog pappan.

Och berättelserna tycks aldrig sina.

– Efter varje föredrag kommer det alltid fram någon och berättar sin egen historia och erfarenhet. Det finns så många och jag nås av mer och mer information hela tiden, konstaterar han.

Broby sanatorium avvecklas på 1960-talet och 1964 ändrades namnet till Brobysjukhuset.

bild 1/2
Broby sanatorium invigdes 1913. Foto: Magnus Wahlström
Henrik Valentin kom in på ämnet genom sina svärföräldrar som träffades på Furs sanatorium i Blekinge. Foto: Magnus Wahlström
Broby sanatorium invigdes 1913. Foto: Magnus Wahlström
Henrik Valentin kom in på ämnet genom sina svärföräldrar som träffades på Furs sanatorium i Blekinge. Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.