Här ska ekobyn växa fram
– Här har vi tänkt att Solängens ekoby ska ligga, säger Ingemar Arvidsson och pekar mot ängen, där frukträden står och hukar i regnet.
Romperödsån rinner energiskt på och utmed den är det tänkt att anlägga en promenadväg och en gångbro över ån mot byn. Tanken är att inledningsvis tio hus ska byggas på ängen och kanske ett växthus. På väg 2121 ska en hållplats fixas för busstransport in mot Osby.
Det är kommunen som äger marken, så blir planerna på en ekoby förverkligade, måste marken köpas upp.
Ingemar Arvidsson är entusiastisk.
– Jag har arbetat med energi sedan 1967, byggt mitt eget passivhus 2010 och jag tror benhårt på det här. Vi har redan fått fyra förfrågningar från folk som vill flytta hit.
Uno Johansson i Glimåkra utveckling är också positiv.
– Med vår närhet till stationen i Osby och Ikea i Älmhult tror vi att en ekoby kan bli intressant. På Ikea finns tänket om den här typen av boende.
Glimåkra utveckling har nyligen fått 100 000 kronor av Skåne Ess Leader för att utveckla förutsättningarna för Solängens ekoby.
– Vi ska ta fram ett totalkoncept, säger Ingemar Arvidsson.
Till hjälp har de bland annat arkitektstuderande i Lund och studenter på Halmstads universitet.
– Men vi har även mötts av intresse av byggföretaget Masonite Beams. Från Östra Göinge kommun möts vi av glada tillrop. Och professor Marie-Claude Dubois, som är knuten till White arkitekter ska agera handledare för arkitekterna. Hon är heltänd på projektet.
– Det är ett stort behov av lägenheter i Glimåkra, säger Uno Johansson, så vi tror att intresset för de här bostäderna är stort och att ekobyn kommer gynna Glimåkra.
I mitten av februari bjuder Glimåkra utveckling och Ingemar Arvidsson in till en träff med alla intressenter och nyfikna.
Det blir Ingemar Arvidssons eget passivhus som får ligga till grund för de planerade husen, som ska bli både enplans- och tvåplanshus.
– Vi vill få hit både pensionärer och barnfamiljer, säger Ingemar Arvidsson.
Visionen är att installera solceller för att producera elström, solfångare till varmvatten och värmeväxling av ventilationsluften.
– Huset ska ha fokus på låg energianvändning och så bra isolering som möjligt och det är viktigt med bra ventilation.
Till panelen vill han använda träd som angripits av granbarkborre, så de kommer till bättre nytta än till massaved.
Ingemar Arvidsson har också tankar på att tillvarata regnvatten till bad, disk, tvätt och toa.
– Jag har kontaktat SBVT, Skånes och Blekinges vattentjänst, för att se om vi skulle kunna samarbeta på något sätt. Jag tror man skulle kunna hitta en lösning på att få in vatten men att huset inte släpper ut något vatten.
Men Ingemar Arvidsson tillstår också att det är viktigt att anläggningen inte blir för avancerad.
– Det får inte bli så komplicerat att det inte fungerar, säger han.
Hans tanke är att bygga rationellt, robust och energisnålt med ett helhetstänk. Mottot är att det inte ska bli dyrare att bygga än vanliga hus men billigare att bo.