Hennes verk tonsätts – efter 100 år

GLIMÅKRA Signe Aurell – rebellisk medborgarrättskämpe och poet som utvandrade från Östra Göinge till USA i början av 1900-talet – har ni kunnat läsa om i Norra Skåne. Nu tonsätts hennes diktsamling.
Östra Göinge • Publicerad 10 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Signe Aurell.
Signe Aurell.

När svenskamerikanen Marcus Cederström skulle skriva sin doktorsavhandling på universitetet i Wisconsin-Madison valde han att skriva om svenskar som flyttade till USA – men ur ett nytt perspektiv.

Den stereotypa bilden av en svensk utvandrare ser ut ungefär så här:

Marcus Cederström visar i sin avhandling en annan bild av svenska utvandrare. Han lyfter fram ensamstående kvinnor som flyttade till storstäderna och jobbade. Kvinnor som Signe Aurell.

Maja Heurling är artist och kompositör och har tidigare bland annat skrivit sånger utifrån Moa Martinsons liv och verk. Efter en konsert där hon berättade om Moa Martinson kontaktades Heurling av Marcus Cederström, som undrade om hon ville ta del av Signe Aurells dikter.

Tillsammans med Ola Sandström – gitarrist, kompositör och sångare – har Maja Heurling i tre år jobbat med att tonsätta Signe Aurells diktsamling Irrbloss. Och i oktober, exakt 100 år efter att Signe Aurells diktsamling gavs ut, släpps skivan Irrbloss.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.