Annons

Knislinge blir störst i Sverige på solenergi

Sveriges största solcellspark planeras strax utanför Knislinge på vägen mot Hjärsås. 90 000 solpaneler ska installeras och beräknad start för elproduktionen är 2023.
Knislinge • Publicerad 14 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Baltzar Wachtmesiter, vd Wanås gods.
Baltzar Wachtmesiter, vd Wanås gods.Foto: Susanne Gäre

– Vi valde Knislinge av flera olika skäl, säger Wilhelm Löwenhielm, som är medgrundare till det aktuella företaget Alight, som driver projektet. Det måste finnas en bra elinfrastruktur så man kan koppla in anläggningen, mark och tillstånd att få bygga.

– Dessutom är Skåne intressant för att det är fler soltimmar i södra Sverige, solinstrålningen är bra och det är en viktig faktor.

Annons

– Vi undersökte en rad andra platser, men såg att Knislinge har många fördelar och markägaren är progressiv och tycker att det är ett spännande projekt.

Det är Wanås gods som arrenderar ut marken där anläggningen ska stå.

– Det var det Hollandsbaserade bolaget Sudsolars vd som ursprungligen kontaktade oss och ville arrendera mark, berättar Baltzar Wachtmeister, vd för Wanås gods.

Grön värme

Han berättar att Wanås eldar med flis från godsets egna ägor och att Wanås är delägare i ett vattenkraftverk i Almaån inte så långt från Wanås.

– Sedan årsskiftet har vi installerat solpaneler på flera av våra stallbyggnader, säger Baltzar Wachtmeister. De ska kunna ge upp till 300 000 kilowattimmar, kWh, per år vid full produktion. Det utgör ungefär en tredjedel av godsets årliga elkonsumtion på runt 1 000 000 kWh.

I strävan efter att bli självförsörjande på el, i linje med att gården är kravcertifierad sedan 20 år tillbaka, vill nu Baltzar Wachtmeister medverka till mer solenergi.

– Vad beträffar nya tekniker har jag lärt mig att det gäller att vara först, eller sist, men nu kör vi så får vi helt enkelt se vad det här ger.

Solpaneler från Alights anläggning i Linköping.
Solpaneler från Alights anläggning i Linköping.Foto: Patrik Ekenblom

Vi åker ut till platsen och tittar hur där ser ut. Marken som Alight arrenderar är på upp mot 50 hektar. En granskog som är runt 30 år, och inte av så god kvalitet, ska avverkas. På i stort sett resten av marken har det odlats vall.

– Jag ville lägga solcellsparken på mark med dålig skogsproduktion, säger Baltzar Wachtmeister. Men nu blir det en del åkermark, men jag vill absolut inte använda vår bästa åkermark.

Wilhelm Löwenhielm på Alight berättar att en solcellspark har en livslängd på omkring 40 år.

Annons

– Vi har sedan en förpliktelse och en ambition att återställa marken till ursprungligt skick, säger Wilhelm Löwenhielm.

Han var med och drog igång Alight för sex år sedan.

Under en procent

– Idag bidrar solkraft till under en procent av all elförbrukning i Sverige, säger Wilhelm Löwenhielm. Men vi tror att marknaden kommer att fortsätta växa. Klimatmedvetenheten ökar och fler ställer om till förnybar energi.

I somras invigdes Alights solcellsanläggning i närheten av Linköping. Den var då Sveriges största med 30 000 solpaneler som årligen kommer producera el motsvarande hushållsel för 2 300 villor.

Wilhelm Löwenhielm, medgrundare till företaget Alight.
Wilhelm Löwenhielm, medgrundare till företaget Alight.Foto: Alight

Den anläggningen slogs bara några månader senare av en solcellspark i Strängnäs som i september i år räknades som den största i Sverige med 41 600 solpaneler. Alights anläggning i Knislinge på 90 000 solpaneler blir alltså avsevärt mycket större.

– Parken blir tre gånger större än den i Linköping, även ytan och den installerade effekten.

– Men fler, ännu större, är på gång, säger Wilhelm Löwenhielm, i Skåne finns ansökningar på större än den här.

Just nu fortskrider arbetet i Knislinge med processen kring en miljökonsekvensbeskrivning tillsammans med länsstyrelsen.

– Tillsammans med Eon ska vi utreda hur nätanslutningen ska gå till och vad den kostar, säger Wilhelm Löwenhielm.

Meningen är att Eon ska bygga en ny transformatorstation.

Betande får

Annons

Anläggningen i Knislinge ska delas upp i sex delar. På en del av marken ska får beta och underhålla växtligheten.

– Vi tar inte marken ur bruk, säger Wilhelm Löwenhielm, den fortsätter att vara jordbruksmark och det är en fördel att får betar på marken. Men vi får hitta ett system för hur betet ska gå till, marken ska även vara öppen för vilt att passera.

– Jag skulle vilja att det planteras en häck parallellt med Hjärsåsvägen, säger Baltzar Wachtmeister, men vi få se om den kan utgöra en eventuell trafikfara.

Störst i Sverige

Sveriges för närvarande största solcellspark planeras i Knislinge.

90 000 solpaneler ska årligen producera mellan 30 och 36 Megawatt, MW.

Solpaneler har två års energiåtervinningstid. Det innebär att efter upp till två år har de producerat lika mycket energi som det gått åt till att tillverka dem.

2019 utgjorde solenergi 0,4 procent av all elförbrukning i Sverige.

Arrendeavtal skrivs på 50 år. En solcellspark beräknas har en ekonomisk livstid på 40 år.

Tanken är att solpanelerna ska ingå i ett kretslopp. Återvinning av solpaneler beräknas bli en stor bransch.

I dagsläget tillverkas större delen av världens alla solpaneler i Kina.

30 000 paneler beräknas årligen producera el som motsvarar hushållsel för 2 300 villor.

För Knislinges 90 000 paneler skulle det innebära nära en produktion av hushållsel till 7000 villor.

När anläggningen är klar säljs elen med ett elköpsavtal till ett eller flera företag. Elen från Alights park i Linköping köps av Swedbank.

Elen stoppas sedan in i elnätet i närområdet men kunden kan finnas var som helst.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons