Löparfest på Västra Hed igen

Östra Göinge • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

På 1930- 40 och 50-talet var Hanaskog Runt ett årligt återkommande evenemang. 1953 lades det dock ner – men 1992 drog Ingvar Mårtensson och hans kollegor i Hanaskogs IS igång det anrika motionsloppet på nytt. Målet var att anordna det 25 gånger – och det har man överträffat. På lördag, 2 juni, går starten för 27:e gången på idrottsplatsen i Hanaskog.

Konceptet blir i stort sett detsamma som förra året. Tre, fem och tio kilometer för damer respektive herrar samt en ”gå-lunka-klass” på tre eller fem kilometer.

Och så givetvis Löparkalleknatet för de minsta runt Västra Hed.

Målet i år är 240 startande. Förhoppningen är att fler motions- och elitlöpare som springer fem och tio kilometer ska få upp ögonen för Hanaskog Runt.

Klockan 10 går första starten (för de yngsta) och sen rullar det på med starter fram till klockan 11.

– Vi är tio stycken i tävlingskommittén och totalt 60 funktionärer på lördag. Det känns väldigt bra att det finns så många i byn som ställer upp ideellt, det behövs, säger Mårtensson.

Vädret ska bli riktigt fint och det kommer att vara gott om vätskekontroller längs banan.

Och – som vanligt – är det pris till alla som ställer upp.

– Jag tror vi är det enda loppet i Skåne som har pris till alla, det är ett riktigt fint prisbord, säger Mårtensson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.