Miljonsatsning på hembygdsparken

BROBY Barnvänlig och digital park med ny paviljong.
Östra Göinge • Publicerad 24 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det började med att vi fick in ett antal yngre personer i styrelsen. De menade att det måste hända mer. Först tänkte jag ”vad har vi fått in för vildhjärnor?”, men de fick fart på föreningen, säger Jensén.

Vildhjärnorna i fråga är bland andra Claes-Fredrik Cehlin och Martin Järletoft. Och vildhjärnor i det här fallet är ett sätt för Jensén att beskriva (relativt) unga personer som är vana vid att driva omfattande projekt och jobba mot deadlines – vana vid att få saker gjorda, helt enkelt.

Och det har blivit en uppfriskande och nödvändig injektion för hembygdsföreningen, menar Jensén.

– För oss har hembygdsparken väl varit ett fint monument över svunna tider. Men våra yngre styrelsemedlemmar vill att den ska vara mer än ett monument, de vill använda den och inte minst göra parken mer inbjudande för barn, säger Jensén.

Det hela landade i ett projekt som kallas Barnens park.

En paviljong (ritad av Krister Wall, arkitekt och styrelseledamot i hembygdsföreningen) för att möjliggöra evenemang, en barnslinga späckad med stationer samt en digitalisering av parken står på att göra-listan. Samtidigt som parken förnyas ska historiken och kulturarvet som de byggnaderna erbjuder bevaras och vårdas.

Hembygdsföreningen fick en miljon kronor (!) i Leaderbidrag och Caroline Murray Karlsson blev projektledare. Jensén hyllar Murray Karlsson med orden:

– Vi har icke haft en lugn stund sedan hon kom in som projektledare.

Han konstaterar att hembygdsföreningen inte är vana vid sjusiffriga belopp, men Jensén anser att styrelsen är rustad för att driva igenom projektet.

– Vi har så många nitiska, duktiga och målinriktade människor nu. Det känns mycket positivt.

Claes-Fredrik Cehlin och Martin Järletoft är välkända profiler inom näringslivet (och i 40-årsåldern, kanske vi ska nämna, bara för att förtydliga vad Jensén menar med ”yngre”). De har lite svårt att ta till sig Jenséns hyllningar, utan vill hellre dela med sig av berömmet till hela styrelsen – en styrelse som de menar är unik.

– Ja, vi har i stort sett allt, alla bidrar med sina kunskaper och kontakter och tillsammans har vi alla möjligheter att göra i princip allt vi vill, säger Järletoft.

Intresset för lokalhistoria ledde duon in i hembygdsrörelsen.

– Det här är väldigt roligt. Det var Ted Hubertsson (”lilleman” i gruppen med sina 38 år) som först engagerade sig och sen lockade med oss. Det är skitkul, väldigt roligt. Vi måste även lyfta fram Hans Kristian Durán som bidrar med mycket idéer.

– Vårt jobb nu är att få så mycket som möjligt för pengarna. Och med vårt lokala näringsliv i ryggen, med lokala företag som hjälper till och sponsrar, så kommer det att bli en väldigt lång och innehållsrik barnslinga fylld med aktiviteter.

När ska allt vara klart?

– Första deadlinen är 12 juni, till skolavslutningen, då ska scenen (paviljongen) vara klar. Och allt ska vara klart i år.

FAKTA/Barnens park

Hembygdsföreningen har fått en miljon i Leaderbidrag för att genomföra projektet.

Satsningen är uppdelad i tre delprojekt:

En nybyggd scen (paviljong) ritad av Krister Wall.

En barnslinga, som knyter ihop ån med hembygdsparken och erbjuder barnen en rad möjligheter till lek och andra aktiviteter.

En app som besökarna kan använda. På byggnaderna sätts QR-koder upp så att besökare kan få information (på olika språk) direkt i sina telefoner.

Hembygdsföreningens och kommunens mål med Barnens park:

Fler barn och unga ska lockas till parken och hembygdsrörelsen.

Fler besök totalt i parken.

Ökade möjligheter att ha arrangemang i parken, vilket ger ett större musik- och teaterutbud i kommunen.

Ett attraktivt besöksmål för turister.

Ett plats där skolan kan ha verksamhet och erbjuda elever både lek och lärande.

bild 1/4
Sven Jensén tar första spadtaget.
Gunilla Kärrdahl, vice ordförande i Göinge hembygdsförening, Sven Jensén, ordförande i Göinge hembygdsförening, Claes-Fredrik Cehlin, Göinge hembygdsförenings styrelse, Martin Järletoft, Göinge hembygdsförenings styrelse, Gert Persson, kassör i Göinge hembygdsförening, Eva Newin, Göinge hembygdsförenings styrelse, och Krister Wall, arkitekt.
Sven Jensén tar första spadtaget.
Claes-Fredrik Cehlin och Martin Järletoft.
Sven Jensén tar första spadtaget.
Gunilla Kärrdahl, vice ordförande i Göinge hembygdsförening, Sven Jensén, ordförande i Göinge hembygdsförening, Claes-Fredrik Cehlin, Göinge hembygdsförenings styrelse, Martin Järletoft, Göinge hembygdsförenings styrelse, Gert Persson, kassör i Göinge hembygdsförening, Eva Newin, Göinge hembygdsförenings styrelse, och Krister Wall, arkitekt.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.