Monica turnerade Europa runt som barn: Nu visas hennes öde på filmduken

Lördagen den 4 februari, 13.00, är det lokalhistorisk film på Kulturhuset i Broby. Då berättas det om tre intressanta människoöden.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Östra Göinge • Publicerad 2 februari 2023
Monica Gustavsson, Östanå, turnerade som ung Europa runt med Cirkus Scala.
Monica Gustavsson, Östanå, turnerade som ung Europa runt med Cirkus Scala.Foto: Lasse Ottosson

Filmen heter ”En tillbakablick” och är gjord av Torsten Niklasson. Som vanligt presenterar och kommenterar Sven Jensén filmen.

De tre människoödena som tas upp är följande:

Ingvar ”Knislinge” Persson. En fotbollskarriär som innebar bland annat 179 matcher för Helsingborgs IF och fem matcher med U21-landslaget.

Hans Vad Jensen. Under andra världskriget blev han blev skjuten av tyskar med två skott genom kroppen. Jensen blev inlagd i ett stall på en gård där han sedan genom ett mirakel lyckades överleva.

Monica Gustavsson. Monica är dotter till Harry som ägde Cirkus Scala. Nu berättar Monica om sin uppväxt, hon var ensam i Europa att göra avancerad akrobatik på hästryggen (voltige). Cirkusen hade alltid sin premiär vid påsk i självaste Broby! Sedan fortsatte turnén – en resa på 330 mil – innan de kom hem igen till november.

Att se filmen kostar inget, men det kan vara värt att boka en plats i förväg. Detta görs genom ett mejl till kultur@ostragoinge.se alternativt ett telefonsamtal till 044–775 161 40 (under Broby biblioteks öppettider).

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.